На Кіровоградщині серед 7 тисяч хворих на ГРВІ більше 70% становлять діти

Серед інфекційних захворювань, які офіційно реєструються в Україні, грип та ГРВІ в загальній сукупності становлять понад 90%.
Кожного року практично кожний шостий мешканець України залучається до епідемічного процесу з грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій, які характеризуються повітряно-крапельним шляхом передачі та переважним ураженням верхніх дихальних шляхів.

За даними Державної установи «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України» в області спокійна ситуація щодо захворюваності на ГРВІ та грип. Епідемічний сезон із вищезазначених захворювань розпочався з 40 тижня року. Протягом 41 та 42 тижнів було зареєстровано близько 7 тисяч осіб, хворих на ГРВІ, серед яких більше 70% складають діти до 17 років. Показник захворюваності нині не перевищує епідемічний поріг як по області, так і по окремих адміністративних територіях. За результатами лабораторних досліджень зразків матеріалу від хворих у більшості випадків виявляються віруси парагрипу.

 Джерелом інфекції при грипі є хвора людина.

Хворий особливо заразний у розпал захворювання, в гарячковому стані. Період зараження триває в середньому 4-7 днів.

Грип має симптоми, схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями, але небезпечніший через можливі ускладнення.

Найуразливішими категоріями населення при грипі та гострих респіраторно-вірусних інфекціях є групи ризику. До групи медичного ризику відносяться: особи з хронічними захворюваннями (дихальної та серцево-судинної систем, нирок, обміну речовин); особи віком понад 60 років; особи, що перебувають у спеціалізованих колективах (інтернатах, будинках для осіб похилого віку, будинках дитини тощо). До групи епідемічного ризику відносяться: учні та вихованці загальноосвітніх закладів; персонал медичних та дошкільних, середніх та інших навчальних закладів, інтернатів, будинків дитини та будинків для громадян похилого віку тощо; робітники сфери послуг, торгівлі, транспорту, військові, а також особи, що перебувають у контакті з великою кількістю людей; особи, які доглядають хворих на грип удома; вагітні.

Пріоритетним засобом захисту населення проти грипу є вакцинація!

За даними Міністерства охорони здоров'я України для епідемічного сезону 2016-2017 pоків внесено зміни до штамового складу наступних вакцин для профілактики грипу:

- ВАКСІГРИП виробництва Санофі Пастер С.А., Франція;

- ДжіСі Флю виробництва Грін Крос Корпорейшн, Корея.

Зараз обидві вакцини проходять контроль якості в Державному експертному центрі, який завершиться в найближчі тижні. Поява вакцин на ринку очікується до кінця жовтня.

Такі терміни спричинені термінами подачі вакцин їх виробниками на реєстрацію. МОЗ зі свого боку дотримується необхідних процедур, щоб пересвідчитися в якості вакцин перш ніж вони потраплять до аптек.

Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, у сезоні 2016–2017 років в Україні циркулюватимуть штами грипу: А/California/7/2009, A/Hong Kong/4801/2014 та B/Brisbane/60/2008.

ВООЗ прогнозує штами вірусу, проти яких діятимуть вакцини, після аналізу минулорічної циркуляції. Тому вакцина захищає від усіх актуальних штамів, є безпечною та ефективною.

Що стосується симптомів захворювання, то воно розпочинається раптово, з різкого підвищення температури тіла більше 38°С, можливо, без інших супровідних симптомів. Хворі можуть скаржитися на інтенсивний головний біль, загальну слабкість, біль у м'язах та горлі, кашель, нежить, закладення носа, гіперемію кон’юнктив, сльозотечу.

При розвитку захворювання необхідно дотримуватись наступних порад, які допоможуть вчасно розпочати лікування і тим самим запобігти тяжким ускладненням, а саме:

- при перших симптомах застуди звертайтеся до лікаря (при підвищенні температури тіла вище 38 градусів консультація лікаря обов’язкова);

- залишайтесь вдома протягом всього періоду захворювання;

- не займайтесь самолікуванням;

- дотримуйтесь правил особистої гігієни (частіше мийте руки з милом);

- уникайте відвідування місць великого скупчення людей, але не обмежуйте себе в прогулянках на свіжому повітрі;

- підтримуйте чистоту в оселі, частіше проводьте вологе прибирання та провітрювання кімнат.

Бережіть здоров’я своє та своїх близьких!

Додати коментар



Оновити

Поділитися статтею в соц. мережі

Loading...