Процес децентралізації на Кіровоградщині триває

На апаратній нараді в облдержадміністрації розглянуто питання про стан впровадження реформи децентралізації на території Кіровоградської області. Інформувала про здобутки та проблеми в цій справі начальник управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури Вікторія Кулікова, нагадавши, що Кіровоградщина, як і інші регіони України, вступила в процес децентралізації на першому її етапі, що передбачає формування моделі адміністративно-територіального устрою при об’єднанні громад у вигляді перспективного плану.

Таку роботу розпочато з травня 2015 року, триває вона й до сьогоднішнього часу.
На останнє засідання обласної ради, що відбулося в кінці серпня, було винесено питання про внесення змін до Перспективного плану формування територій громад Кіровоградської області (нова модель передбачала створення 52-х територіальних громад), однак, на жаль, депутати не підтримали запропонований проект рішення. Тоді як робота, за словами Вікторії Кулікової, була проведена дуже велика. По кожній з громад зроблено необхідні розрахунки, у тому числі з усіх напрямків і реформ, що стосуються культури, освіти, фінансів. Фінансисти, зокрема, прорахували навіть потенційний обсяг коштів, які матиме та чи інша громада при об’єднанні, враховуючи сьогоднішній ресурс. Як свідчать дані розрахунки, жодна з них не була б дотаційною, тобто створення об’єднаних громад дійсно має сенс.
На даний час можна говорити про факт об’єднання в області (незалежно від різного ставлення до цього процесу) шести територіальних громад. Три з них (Новоукраїнська, Бобринецька, Маловисківська) уже провели вибори, обрали собі керівників і є юридично самостійними у прийнятті рішень, веденні господарської та іншої діяльності.
Пізніше утворились ще три громади – Помічнянська міська ОТГ, що об’єднує населені пункти Добровеличківського та Новоукраїнського районів, Соколівська сільська ОТГ Кіровоградського району та Великоандрусівська сільська ОТГ Світловодського району, які нині очікують рішення ЦВК про призначення дати проведення перших місцевих виборів.
До речі, як зазначила Вікторія Кулікова, Мінрегіоном відпрацьовано законопроект "Про засади територіального та адміністративного устрою", що, зокрема, зніме проблеми у проведенні таких виборів для тих громад, які об’єднують населені пункти з різних районів, що актуально для об’єднаної Помічнянської громади, де досі чекають рішення ЦВК.
Також до обласної державної адміністрації надійшло повідомлення про те, що ще п’ять громад ввійшли в процес об’єднання: дві у Маловисківському і по одній у Долинському, Кіровоградському та Новоукраїнському районах.
Слід зазначити, що в фінансовому аспекті держава дотримується взятих на себе перед новоствореними об’єднаними громадами зобов’язань щодо надання їм прямої субвенції на формування та підтримання інфраструктури. У нинішньому році для Бобринецької громади, зокрема, передбачено 4877,3 тисячі гривень для реалізації шести інвестиційних проектів, Маловисківська громада отримає 3185,1 тисячі гривень – для реалізації трьох проектів (проекти стосуються сфери ЖКГ, освіти та культури).
Вікторія Кулікова повідомила також, що в липні на території Кіровоградської області стартував децентралізаційний марафон, який локально проходить по тих радах, що потенційно готові до об’єднання. З громадянами проводиться просвітницька робота щодо суті децентралізації, її напрямків, перспектив громади у разі об’єднання. Цим марафоном уже охоплено 12 територій області. Реакція людей, з якими йде спілкування, різна: хтось вперше про це чує, хтось має певну інформацію, але хотів би знати більше.
Разом з тим, як зазначила начальник управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури ОДА, дуже слабо до цього процесу долучаються районні державні адміністрації – як організаційно, так і інформаційно. Тому, на її думку, необхідно розробити, аналогічно до обласного плану, відповідні плани і в районах. Слід також активізувати діяльність робочих груп саме з територіями, а виїзди на території проводити не до сільських чи селищних голів, а безпосередньо до людей і конкретно з ними вести роботу – інформувати, роз’яснювати, переконувати.
Необхідно також працювати й з депутатами обласної ради, щоб спільно узгодити позиції щодо перспективного плану чи майбутнього формування об’єднаних громад в області з тим, аби своєчасно можна було провести необхідне перемоделювання. Час у даному випадку відіграє важливу роль, адже в першому читанні прийнято зміни до Закону "Про добровільне об’єднання громад". Одна з них передбачає, що якщо обласна рада не затвердить перспективний план формування територій громад певного регіону, до вирішення цього питання долучатиметься Кабінет Міністрів. Тож, як зазначила Вікторія Кулікова, сьогодні ще є можливість самим прийняти рішення і поставитись до цього слід конструктивно, а не висловлювати однозначне "ні", не пояснюючи чому.
Голова обласної державної адміністрації Сергій Кузьменко свою позицію в даному питанні окреслив так: ми маємо орієнтуватися на загальнодержавні течії і загальнодержавні настрої. Керівництво держави, зокрема, Президент України неодноразово наголошував на тому, що альтернативи децентралізації в Україні немає. Тож дії політиків, яким хочеться знайти в цьому питанні якісь негативні моменти і піаритись на них у своїх вузькополітичних інтересах (чи то з прицілом на вибори, чи для дискредитації влади, чи бажаючи підняти свій політичний рейтинг) – це всього лише суєта, що не має жодного стосунку до реального життя.
– Наше з вами завдання, – наголосив Сергій Кузьменко, – дати можливість людям і громадам сформувати такі об’єднання, які б забезпечили їм умови для комфортного життя. Це і є суть децентралізації, суть тих змін, що мають відбутися. Все інше – це намагання просто заговорити й перетворити на балаган хорошу, правильну ідею створення такого адміністративного устрою в країні, який дасть можливість налагодити в ній максимально ефективне управління.
Приклад європейських держав – чи то Франції, що зробила це багато років тому, чи Польщі, яка пішла таким шляхом не так давно, засвідчує: це успішна реформа, успішна модель адміністративного устрою країни. І нашої може бути теж.
Отож, як підкреслив голови ОДА, ніхто не збирається йти на повідку у політиків. Будемо й далі робити свою роботу і для цього в нас є всі можливості. Найголовніше – необхідно постійно зустрічатися з людьми, розповідати їм, що таке децентралізація на практиці та яку користь вона принесе їм самим, їхнім дітям, внукам, правнукам.
Що ж до тих, хто не хоче слухати нікого й нічого, а хоче чути лише себе, то це їхня власна позиція. Це не є проблема, це звичайне політичне життя.
– Тому відділяємо політику від справи, – підсумував обговорення питання керівник області, – і займаємося тим, що необхідно зробити для поліпшення життя людей, які мешкають на Кіровоградщині.

Поділитися статтею в соц. мережі

Loading...

Оперативні новини з усієї Украіни.
Фільми в кінотеатрах на KINOafisha.ua (все про кіно та продаж квитків).
Відео новини на PLAY.ukr.net
Детальна погода в Україні на сайті Sinoptik.ua

Новости от KINOafisha и TVgid
Загрузка...
Загрузка...
Новые фильмы кинопроката