Амброзія дуже небезпечна для людей, особливо коли цвіте

 Амброзія — підступний бур’ян. Під час цвітіння ця рослина дуже небезпечна. Одна з найпоширеніших алергій — алергія на амброзію.

Амброзія починає цвісти наприкінці серпня і закінчує з першими холодами. Однак небезпечна не сама амброзія, а її пилок. Саме пилок викликає сильну алергічну реакцію у людини при контакті з даним алергеном.

При контакті з пилком амброзії з’являються такі ознаки: риніт (нежить), свербіж у носоглотці і в горлі, чхання, набряк піднебіння, свербіж в очах. Необхідно негайно починати лікування при появі даних симптомів, бо вони можуть перейти в більш складні хвороби (бронхіальна астма, набряк Квінке та бронхіт).

Лікування алергії на амброзію слід починати з прийому антигістамінних препаратів і ліків, що підвищують імунну систему в цілому. Звичайно ж, насамперед обмежте контакт з алергеном. Зачиніть вікна та двері. Проводьте вологе прибирання в приміщенні, вмикайте, за можливості, охолоджувальні прилади. Наприклад, кондиціонери або спліт-системи. Уникайте прогулянок на вулиці в період цвітіння амброзії.

Для полегшення запалення або сльозотечі використовуйте краплі для очей. Для лікування алергічного риніту (нежиті), викликаного пилком амброзії, можна капати в ніс будь назальні краплі, при цьому акуратно дотримуйтеся дозування.

Науково доведено, що будь-який стрес, переживання і безсоння тільки посилюють симптоми алергії. Тому намагайтесь більше спати і відпочивати. Намагайтесь уникати під час алергії на амброзію контактів з тваринами, вони є переносниками всіляких мікробів і кліщів.

 

Запобіжні заходи:

1) не торкайтесь до листя амброзії оголеними руками;

2) не дозволяйте дітям зривати листя амброзії чи бавитись ними;

3) попереджайте про небезпечну рослину дітей;

4) при першій появі цих бур’янів на ваших ділянках безжально знищуйте їх, дотримуючись правил особистого захисту.

НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *