Оздоровча кампанія дітей проходить в області спокійно в епідемічному відношенні

Оздоровча кампанія дітей проходить в області спокійно в епідемічному відношенні

Про це повідомила начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області О.М. Черненко на засіданні міжвідомчого оперативного штабу з координації роботи щодо проведення оздоровлення та відпочинку дітей.

Всього в області в оздоровчий сезон розпочали роботу 500 закладів оздоровлення та відпочинку для дітей, з них 6 позаміських таборів оздоровлення, 493 табори з денним перебуванням дітей (пришкільні табори), 1 табір санаторного типу.

До початку оздоровчої кампанії й безпосередньо під час функціонування таборів представниками Держпродспоживслужби області у складі комісій були обстежені всі заклади, деякі з них двічі. Порушення санітарного законодавства та у сфері безпечності харчових продуктів виявлено у 323 закладах, що становить 55% від загальної кількості таборів. Минулого року порушення виявили у 149 таборах, що склало 28%.

У пришкільних таборах було виявлено низку порушень: високотемпературне обладнання (духові шафи) не пройшло обов’язкову метрологічну повірку; на харчоблоках не працювали вентиляційні системи; бракувало технологічного та холодильного, іншого виробничого обладнання та інвентарю; використовувався пластиковий посуд; не проводились дератизаційні заходи; відсутні сучасні миючі та дезінфікуючі засоби; технічний стан деяких харчоблоків незадовільний, виявлено грибкові ураження.

Було зафіксовано недотримання умов для відпочинку та оздоровлення дітей у позаміських таборах. Наприклад, харчоблок ДОЗ «Жовтень» не був зареєстрований в Державному реєстрі потужностей операторів ринку; не погоджені санітарні паспорти на свердловини, відповідно не дезінфікувались мережі й вода не досліджувалась або не відповідала санітарним нормам; не підготовлені медичні кабінети для функціонування; не проводилося чищення та дезінфекція матраців та подушок в таборах, крім табору «Бригантина», де частково проведено чищення; бракувало меблів (приліжкових тумбочок, шаф для одягу).

До відкриття закладів оздоровлення порушення усунено на 95% (не виконано за рахунок непридбання меблів в достатній кількості), в закладах відпочинку - на 85% (не виконано ремонтні роботи обладнання, в приміщеннях).

Навчальні та оздоровчі заклади - потенційні осередки виникнення спалахів інфекційних захворювань. Тож при підписанні актів приймання таборів фахівцями Держпродспоживслужби області враховувались вимоги щодо організації харчування дітей у закладах та якості харчової продукції. Зокрема виявлено деякі порушення: відсутні супровідні документи; порушується товарне сусідство при зберіганні продуктів; використовуються харчові продукти, що містять барвники, ароматизатори, консерванти (оздоровчі табори «Чайка», «Жовтень»); не дотримуються погоджені примірні меню, не в повному обсязі залишаються добові проби; відсутня або ведеться не за формою обліково-звітна документація з організації харчування.

Вибіркові перевірки показали, що в закладах оздоровлення норми харчування виконуються на 100%, в закладах відпочинку - на 95 %.

За даними Кіровоградського обласного лабораторного центру випадків бактеріологічного забруднення готових страв не виявлено, за калорійністю страв відхилень не було. Лише в 3% досліджень виявлено забрудненість обладнання.

В першу оздоровчу зміну у всіх таборах організовано гаряче харчування, питний режим для дітей, однак були відсутні індивідуальні або одноразові стакани, урни для використаного пластикового посуду.

Всі заклади оздоровлення забезпечені медичним персоналом. У 96% пришкільних таборів постійно працював медичний працівник, інші табори укладали угоди з лікувально-профілактичними закладами на обслуговування дітей.

Наразі спалахів та групових випадків кишкових інфекцій у закладах оздоровлення та відпочинку дітей не зареєстровано.

Нині в області приймають дітей на оздоровлення до шести стаціонарних позаміських таборів: ТОВ «Дитячий оздоровчий заклад «Бригантина» (Новоархангельський район), ТОВ «Дитячий заклад оздоровлення та відпочинку «Дружба» (Олександрійський район), Дитячий заклад оздоровлення та відпочинку «Жовтень» (Олександрівський район), ТОВ «Оздоровчий комплекс «Лісова пісня» (Маловисківський район), ТОВ «Дитячий заклад оздоровлення та відпочинку «Чайка» (Гайворонський район), Комунальний позашкільний заклад «Дитячий оздоровчий табір «Сонячний» (Долинський район).

О.М.Черненко підсумувала: обов’язок усіх причетних посадових та відповідальних осіб – забезпечити ефективне оздоровлення дітей.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *