На Кіровоградщині зареєстровано 3 спалахи гострої кишкової інфекції в дитячих колективах

Про це на засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, де розглядалося питання про загострення санітарно-епідемічної ситуації в області, повідомила начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області О.М. Черненко. Головував на засіданні комісії перший заступник голови обласної державної адміністрації С.П.Коваленко.

Характеризуючи епідемічну ситуацію, О.М. Черненко зазначила: торік в області було зареєстровано 2 спалахи гострої кишкової інфекції (ротавірусна інфекція), а з початку поточного року маємо 3 спалахи в дитячих колективах.

Доповідач наголосила на тому, що спалахи виникли не з причин грубих порушень у роботі навчальних закладів, їх облаштуванні чи оснащенні, а через неуважність та недбалість працівників. Зокрема, умовами виникнення спалахів гострої кишкової інфекції серед вихованців ДНЗ були: порушення дезінфекційного режиму та відсутність дезінфікуючих засобів; недотримання правил особистої гігієни дітьми та працівниками навчальних закладів; недотримання правил миття столового посуду та іграшок; приймання хворих дітей до груп у дитячих садках тощо.

За результатами перевірок особи, які допустили порушення, були притягнуті до відповідальності. Матеріали справ за двома спалахами передані до Національної поліції.

Також в області зареєстровано випадки захворювання на ботулізм: 2 особи постраждали від споживання домашніх м’ясних виробів, ще двоє отруїлися копченою рибою, придбаною на стихійному ринку.

Наразі в області проходить оздоровча кампанія, проводяться випускні вечори, триває сезон відпочинку. Доповідач наголосила, що відповідальність за виконання профілактичних заходів, роз’яснювальної роботи та забезпечення дотримання всіх вимог безпеки лягає на керівників закладів, суб’єктів господарювання, органи місцевої влади й місцевого самоврядування, а також на контролюючі органи, до компетенції яких відносяться зазначені вище питання.

Враховуючи те, що санітарно-епідемічна ситуація в області ускладнена, до проекту протоколу засідання комісії було запропоновано заходи щодо подальшого запобігання виникненню спалахів.

Довідково. Кількість спалахів на гострі кишкові інфекції та харчові отруєння в країні стабільно зростає. З початку поточного року в Україні зареєстровано 78 спалахів, постраждало 754 особи, у т.ч. 478 дітей. За статистикою найбільше спалахів зареєстровано в організованих дитячих колективах - 62% від їх загальної кількості, 23% пов’язані з об’єктами ресторанного господарства та торгівлі, 15% спалахів сталися в побуті. Також в Україні вже зареєстровано 29 випадків захворювання на ботулізм, під час яких постраждало 33 особи, 3 з яких померли. 15 випадків захворювання пов’язують зі споживанням рибних продуктів.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *