В облдержадміністрації проаналізували стан захисту прав інтелектуальної власності

Перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко провів засідання Координаційної ради по боротьбі з порушеннями прав інтелектуальної власності. На розгляд членів ради було винесено ряд питань, зокрема, щодо виявлених фактів порушення законодавства у сфері інтелектуальної власності, про роботу, яку проводять з метою захисту прав цієї власності Центральноукраїнський національний технічний університет та Кіровоградська митниця Державної фіскальної служби, та ін.
Що стосується стану законослухняності в даному аспекті, то, як повідомив оперуповноважений Управління захисту економіки у Кіровоградській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України Сергій Бирзул, протягом 2017 року було зареєстровано вісім кримінальних проваджень щодо порушення законодавства у сфері інтелектуальної власності. З них чотири провадження – за статтею 229 Кримінального кодексу України (незаконне використання знака для товарів і послуг, фірмового найменування, кваліфікованого зазначення походження товару), інші чотири – за статтею 176 Кримінального кодексу (порушення авторського права та суміжних прав). На даний час із восьми кримінальних проваджень сім закрито, одне – знаходиться у провадженні Кропивницького відділу поліції.
Про роботу, яка проводиться в Центральноукраїнському національному технічному університеті, на виконання затверджених розпорядженням голови облдержадміністрації у квітні минулого року Заходів щодо попередження та протидії правопорушень у сфері інтелектуальної власності на території Кіровоградської області у 2017 році, поінформувала членів ради кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки, менеджменту та комерційної діяльності ЦНТУ Ольга Ткачук.
За її словами, насамперед у переліку такої роботи – забезпечення організації та проведення експертизи об’єктів інтелектуальної власності, надання допомоги в реєстрації даних об’єктів, у тому числі авторського і суміжного права, а також надання безкоштовних консультацій із зазначених питань. Зазначено, що об’єкти інтелектуальної власності, які були створені за результатами наукових досліджень, проведених в ЦНТУ та є його власністю, постійно проходять реєстрацію у Державній службі інтелектуальної власності України. Зокрема у 2017 році було подано 56 заявок на можливий винахід і отримано 51 патент.
Крім того, колектив університету протягом багатьох років бере участь у щорічному конкурсі “Винахід року”, де майже щороку виборює призові місця. На жаль, у 2017 році такий конкурс не проводився. Також, через відсутність фінансування, не проводилось торік і підвищення кваліфікації викладачів навчального закладу у системі Державної служби інтелектуальної власності, хоча це рекомендовано вищезазначеними Заходами.
Разом з тим, як вагомий позитив у сфері захисту прав інтелектуальної власності, Ольга Ткачук виокремила сприяння ЦНТУ вихованцям Кіровоградської Малої академії наук учнівської молоді в оформленні ними заявок для отримання патентів на свої винаходи. Вона зазначила, що університеті є 11 керівників секцій Малої академії наук, робота щодо надання юним винахідникам допомоги в оформленні патентів проводиться постійно.
Сергій Коваленко подякував керівництву та викладачам національного технічного університету за проведену роботу, за ефективну допомогу слухачам Малої академії наук у підготовці патентування їхніх винаходів, оскільки ще кілька років тому, за його словами, з цим були проблеми, а зараз університет практично взяв на себе супровід молодих дарувань.
Ольга Ткачук повідомила також, що в ЦНТУ вирішили задіяти і такий, ще не використовуваний в патентній діяльності університету інструмент, як захист авторських прав щодо підручників, монографій, навчальних посібників. Нині готується пілотний комплект документів для оформлення прав на монографію доктора економічних наук, професора Олександра Левченка “Професійний потенціал: регуляторні механізми інноваційного розвитку” – як на об’єкт авторського права.
Про роботу, яку проводить з метою сприяння захисту прав інтелектуальної власності Кіровоградська митниця, розповіла на засіданні Координаційної ради головний державний інспектор відділу організації митного контролю Рита Ткаченко.
Також на засіданні затверджено План заходів щодо попередження та протидії правопорушенням у сфері інтелектуальної власності на території Кірово…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *