В облдержадміністрації обговорили проблемні питання діяльності ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації

 
Перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко провів нараду з питань передачі вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації у комунальну власність області та відповідності спеціальностей, за якими вони готують фахівців, потребам ринку праці. У нараді взяв участь народний депутат України Костянтин Яриніч, голова правління обласного об’єднання організацій роботодавців України Павло Штутман, заступник начальника управління освіти, науки, молоді та спорту ОДА Лідія Шатна та керівники ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації.
На початку наради Сергій Коваленко зауважив, що всі вищі навчальні заклади І-ІІ рівнів акредитації, які функціонують на Кіровоградщині, сьогодні можна умовно поділити на три групи. Перша – це заклади, які вже багато років перебувають у комунальній власності області і фінансуються за рахунок обласного бюджету: Кіровоградський медичний коледж ім. Є. Й. Мухіна, Олександрійське медичне училище, Олександрійський педагогічний коледж ім. В. О. Сухомлинського, Олександрійський коледж культури, Кіровоградське музичне училище. Друга група – п’ять ВНЗ, які цього року буде передано у комунальну власність області і вже переведено на фінансування з обласного бюджету: Кропивницький коледж харчування та торгівлі, Кропивницький коледж механізації сільського господарства, Кіровоградський будівельний коледж, Олександрійський політехнічний коледж та Гайворонський політехнічний коледж. Ці заклади закріплені за галузевими структурними підрозділами облдержадміністрації і виконують регіональне замовлення на підготовку фахівців, орієнтуючись на потреби місцевого ринку праці.
Третя і найбільш проблемна група – це ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації, що є відокремленими структурними підрозділами інших вищих навчальних закладів, які перебувають у підпорядкуванні Міністерства освіти і науки України та фінансуються за рахунок державного бюджету. До цієї групи належать два заклади Центральноукраїнського національного технічного університету – Кропивницький інженерний коледж та Світловодський політехнічний коледж, а також три заклади Білоцерківського національного аграрного університету – Бобринецький коледж ім. В.Порика, Олександрійський коледж та Компаніївський коледж ветеринарної медицини. Проблема полягає в тому, що ці п’ять ВНЗ виконують державне замовлення на підготовку фахівців, не орієнтуючись на місцевий ринок праці. До того ж, через прогалини в законодавчій базі у цих коледжів є значні проблеми із фінансуванням. Нині керівництво і трудові колективи закладів на загальних зборах вирішують питання щодо майбутніх балансоутримувачів.
Інші проблемні питання, про які йшлося на нараді, стосувалися відкриття груп з підготовки нових спеціальностей, на які є попит в області, та впровадження у ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації дуальної форми навчання.
Заслухавши усі зауваження і пропозиції керівників ВНЗ, Сергій Коваленко звернувся до Костянтина Янриніча із пропозицією сприяти розв’язанню проблемних питань на рівні Верховної Ради України та інших центральних органів влади.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *