У Веселобоковеньківському шкільному лісництві зустрічали птахів

Прихід весни у нашому краї неможливо уявити без різнобарвного пташиного співу.

Цьогоріч весна затрималась десь у дорозі, хоча наші предки спостерігали, що початок весни співпадає з днем весняного сонцестояння та святом Сорока Мучеників, що припадає на 22 березня.

В народі говорили, що у цей день птахи прилітають із вирію і приносять весну.

З метою поповнення знань про птахів у природі і в житті людини, про природоохоронну діяльність, розвиток пізнавальних інтересів, виховання бажання допомагати птахам, ставитися до пернатих друзів бережливо, формування основ екологічної свідомості і культури, ознайомлення з давніми народними звичаями зустрічі весни та птахів учні Веселобоковеньківського шкільного лісництва провели свято «На крилах весни прилітають птахи».

Діти старанно готувались до цього свята, прикрасили зал своїми малюнками, поробками, серветками та картинами із зображенням птахів. А також, відповідно до народних традицій, напекли із тіста «жайворонків» із розпростертими крилами, тому що саме жайворонки прилітають найпершими і є справжніми благовісниками весни. Спів жайворонка в полі особливо незвичайний і дивний, коли ще лежить сніг, тріщить мороз, а повітря дзвенить від весняного щебету.

Юні природолюби розказали багато цікавого про птахів, які прилітають з далеких країв, декламували вірші, розказували легенди, прислів’я, приказки, загадки та оповідання про птахів.

До свята учні  підготували та провели різноманітні вікторини, ігри та конкурси.

 

Старшокласники змагались командами. Перемогу здобула команда «Іволга» у складі: Івасів Анни, Онищенко Вероніки, Ханкішиєвої Єлизавети, Хмельницького Данила, Бабій Дарини, Рясного Максима, Ленчка Руслана та Панченка Михайла, які були нагороджені грамотами та сувенірними футболками та кепками. Команда «Фламінго» одержала друге місце та солодощі.

Учні багато дізналися про незвичайні пташині мандри і про те, що з кожним роком зменшується чисельність видів птахів. Багато з них стають рідкісними або й зовсім зникають, і для того, щоб запобігти зникненню птахів, їх треба вивчати, знати їхні потреби й охороняти.

А перед тим, як поласувати власноруч випеченим печивом та напоєм із сухофруктів, учасники свята на подвір’ї школи розвісили «жайворонків», щоб пришвидшити прихід весни.

Сподіваємося, що такі заходи надовго запам’ятовують школярі, їх мета – привернути увагу та ознайомити дітей з проблемами пернатих друзів у зимово-весняний період, в час перельоту та гніздування птахів, та прищепити шанобливе ставлення до живої природи.

Наталія Хоміч, головний лісничий

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *