Трихінельоз на Кіровоградщині: епізоотична ситуація в області характеризується як напружена

23 лютого 2018 року на базі Компаніївського коледжу ветеринарної медицини Білоцерківського національного аграрного університету відбувся семінар на тему: ″Трихінельоз тварин: профілактика та заходи боротьби з ним”.

Учасниками заходу були заступники голів райдержадміністрацій – голови надзвичайних протиепізоотичних комісій при райдержадміністраціях, керівники районних та міських управлінь (відділів) Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області, начальники відділів безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини цих управлінь, завідуючі протиепізоотичними відділами районних та міських державних лікарень ветеринарної медицини, директори регіональної, міжрайонних та районної лабораторій ветеринарної медицини, завідуючі державними лабораторіями ветеринарно-санітарної експертизи, уповноважені особи м’ясопереробних підприємств.

Із вступним словом виступив заступник голови обласної державної адміністрації А.О.Коломійцев, який відзначив, що епізоотична ситуація в області характеризується як напружена. До такого проблемного інфекційного захворювання як африканська чума додався трихінельоз, якого на території області не реєстрували понад 20 років. Це захворювання було виявлене у червоних лисиць, відстріляних з метою моніторингу трихінельозу в мисливських угіддях Компаніївського і Новгородківського районів. За певних умов це небезпечне паразитарне захворювання може становити серйозну небезпеку і для людини. Детальне вивчення природи та шляхів запобігання поширенню цього захворювання - мета проведення даного заходу.

Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області І.Р.Бойчук зауважив, що від взаємодії всіх присутніх залежатиме результат подолання трихінельозу. Акценти в роботі слід зробити на посиленні контролю: за реалізацією м’яса на ринках – з боку лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи; на забійних пунктах, м’ясопереробних підприємствах – з боку уповноважених лікарів ветеринарної медицини. Також мають бути забезпечені: постійний моніторинг ситуації в дикій фауні та в населених пунктах, врегулювання чисельності червоних лисиць, шкідливих тварин у мисливських угіддях, а також бродячих тварин.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *