Розлита невідома речовина прибрана згідно рекомендацій Держпродспоживслужби області

 

У зв’язку з заявами деяких міських посадовців, оприлюднених в інтернет-виданнях, що містять сумніви на предмет виконання Головним управлінням Держпродспоживслужби в Кіровоградській області наданих повноважень в ситуації з розлиттям невідомої речовини на вул. Попова поряд із житловими будинками, від чого потерпають люди, повідомляємо наступне.

Постановою Кабінету Міністрів України від 2 вересня 2015 року № 667 затверджено Положення про Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, де вказані сфери діяльності, в яких Держпродспоживслужба реалізує державну політику, зокрема у сфері санітарного законодавства.    

Відповідно до Положення про Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області (далі – Головне управління), затвердженого наказом Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 17 липня 2017 року № 565, Головне управління бере участь у проведенні санітарно-епідеміологічних розслідувань захворювань (отруєнь) людей та вживає заходів щодо їх усунення відповідно до законодавства, здійснює державний санітарно-епідеміологічний нагляд (контроль) на території Кіровоградської області за дотриманням санітарного законодавства, в тому числі у середовищі життєдіяльності людини.

У ситуації з розливом невідомої речовини в районі вул. Попова (біля будинку № 4) та її шкідливим впливом на здоров’я мешканців Головне управління діяло в межах своїх повноважень, а саме: спеціалісти долучилися до розгляду обставин, що виникли; поспілкувалися з жителями зазначеного будинку, які повідомили, що потерпають від неприємного запаху та впливу шкідливих речовин у повітрі; надали міській владі рекомендації щодо проведення заходів з ліквідації розлитої речовини.

У спекотну погоду та при аномально високих температурах атмосферного повітря будь-яка речовина випаровується з поверхні, в газоподібному стані знаходиться в атмосфері та має вплив на навколишнє середовище. Враховуючи, що на момент виїзду спеціалістів склад розлитої рідини був невідомий, місце події пересипане хлорним вапном, грунтом та піском, а також взявши до уваги близьке розташування житлового будинку, дитячого майданчика та продовольчого магазину, спеціалісти Держпродспоживслужби області надали рекомендації щодо запобігання подальшому можливому шкідливому впливу речовини на людей, які мешкають в прилеглих будинках.

Рекомендації з утилізації речовини, що були надані фахівцями Держпродспоживслужби області, є першочерговими заходами й не залежать від складу речовини. Тож вони залишаються актуальними й зараз, коли склад речовини визначено за результатами обстеження грунту.

Сьогодні з самого ранку працівники комунального підприємства виконали рекомендації Держпродспоживслужби області, а саме: з допомогою техніки зняли шар грунту і обробили місце, де була розлита речовина.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *