Чи варто запрошувати відвідувачів з тваринами до закладу харчування

 
Відвідувачів з домашніми улюбленцями раді бачити в закладах, які позиціонують себе як рets friendly. Цей тренд у ресторанному бізнесі з’явився нещодавно і стає дедалі популярнішим. Однак у закладах громадського харчування на першому місці має бути не клієнтоорієнтованість, а дотримання правил гігієни та безпечності продукції.
Варто відмітити, що собак і котів, відповідно до Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження», відносять до домашніх тварин. Статті 9 і 22 встановлюють обов’язки особи, що утримує домашню тварину. До них належить наступне: «забезпечити наявність намордника, повідка, що необхідні для здійснення вигулу домашньої тварини поза місцем її постійного утримання».
Що ж стосується правил утримання домашніх тварин, вони встановлюються органами місцевого самоврядування для кожного населеного пункту. Так у Кропивницькому ці питання регламентуються «Правилами утримання домашніх тварин у місті Кіровограді», затвердженими рішенням Кіровоградської міської ради від 19.08.2010 №3674. В пункті  4.5 зазначено, що власникам тварин забороняється заводити собаку у приміщення магазинів, об’єктів громадського харчування, на територію дитячих та підліткових закладів, стадіони, пляжі, дитячі майданчики (крім тварин супроводу - собак-поводирів).
До того ж за перебування домашніх собак та котів у місцях, де це заборонено відповідними правилами, передбачено адміністративну відповідальність з накладанням штрафу – від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (для посадових осіб - від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів) відповідно до статті 154 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення».
Для закладів громадського харчування (кафе, ресторани, бари тощо) прямої норми, що дозволяла чи забороняла б приймати відвідувачів з тваринами, немає. Тим не менш до таких закладів застосовують чіткі вимоги щодо чистоти й порядку.
Згідно зі статтею 4 Правил роздрібної торгівлі продовольчими товарами суб’єкт господарської діяльності зобов’язаний забезпечити стан торговельних приміщень відповідно до вимог санітарно-гігієнічних норм, правил зберігання та реалізації харчових продуктів і продовольчої сировини. А Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» статтею 41 визначає, що потужності, на яких здійснюється виробництво та/або обіг харчових продуктів, повинні підтримуватися в чистому та робочому стані, запобігати або мінімізувати будь-які забруднення, а також здійснювати заходи, необхідні для забезпечення гігієнічних вимог.
Це значить, що суб’єкти господарювання мають зробити все можливе, щоб забезпечити дотримання чистоти на всіх повернях у закладі, а особливо – на кухні, та не допустити можливості контакту будь-якого джерела забруднення з харчовими продуктами, посудом, інвентарем. Якщо ці умови в закладі порушено, згідно зі статтею 65 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» штрафні санкції сягають 5 мінімальних заробітних плат для фізичних осіб та 10 мінімальних заробітних плат для юридичних осіб.
Також варто звернути увагу на небезпечні для людей захворювання, носіями яких можуть бути домашні тварини:
  • кампілобактер(найбільш поширена бактеріальна причина гастроентериту);
  • бартонельоз, або «хвороба котячих подряпин» (бактерії, що викликають інфекції шкіри);
  • криптоспоридія(паразит, який викликає дуже заразне захворювання кишківника);
  • гвардія, або лямбліоз (паразит, який призводить до зараження травного тракту);
  • сказ(вірус, який атакує мозок);
  • дерматофітія, або стригучий лишай (різні види грибків, які викликають висипання);
  • круглий глист - токсокароз або личинки нематоди(паразити, які можуть інфікувати кишківник або очі);
  • токсоплазмоз(ураження нервової системиміокарда та очей).
Отож лише від власника закладу залежить те, чи буде в кафе зона для домашніх тварин, яким чином вона буде облаштована (окрема кімната, відділена від зали для харчування та дитячого куточка тощо), та найголовніше – чи вдасться за таких умов дотримуватися санітарних норм і забезпечувати відвідувачів безпечною харчовою продукцією.
 
Інформує пресслужба Головного управління Держпродспоживслужби
в Кіровоградській області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *