Як і де у Кропивницькому оформити житлові субсидії

Ситуація з оформленням та виплатою житлових субсидій у Кропивницькому стала головною темою пресконференції у міській раді сьогодні, 19 листопада.

Спікерами на зустрічі з представниками засобів масової інформації виступили заступник начальника управління соціального захисту населення Фортечної районної у  Кропивницькому ради Олена Костенко та начальник управління соціального захисту населення Подільської районної у Кропивницькому ради Володимир Стецюк.

За інформацією Олени Костенко, станом на 01 жовтня 2019 року в управлінні соціального захисту Фортечної районної ради автоматично перерахували  субсидії 12 923 домогосподарствам, яким було визначено право на отримання субсидії із 01 травня 2019 року.

- Необхідно відзначити, що вперше в Україні вже від 16 жовтня, до реальної подачі тепла, всі ці домогосподарства отримали кошти субсидії за опалювальний період, - відзначила Олена Костенко.

Із наближенням зими кількість звернень на отримання субсидій від кропивничан різко зрозла. У жовтні 2019 року управління соціального захисту населення Фортечної районної ради отримало понад три тисячі заяв від домогосподарств. У листопаді люди продовжують звертатися: спеціалісти щодня розглядають близько 100-140 нових звернень про соціальну допомогу.

У 2019 році процедура оформлення субсидії для відшкодування витрат на оплату комунальних послуг стала значно спрощеною.

- Людина може звернутись до управління  соціального захисту населення особисто, для того щоб подати заяву та заповнити декларацію, або в електронній формі. У нас працюють додаткові столи для прийому громадян. Крім того, для зручності, ми видаємо талони на конкретний день і час, - зауважила Олена Костенко, - Черг зараз немає, напруги також. На селищі Новому працює уповноважена особа від управління, яка отримує декларації від домогосподарств. Готуємось до перерахунку субсидій на зимовий повний період, починаючи з листопада місяця.

За інформацією Володимира Стецюка, в управлінні соціального захисту населення Подільської районної у місті Кропивницькому ради з призначенням субсидій теж проблем немає.

- У цьому місяці перерахунок пройшли близько 5300 домогосподарств. Більшість мешканців отримали субсидію в готівковій формі. За період з 01 жовтня в управління надійшло близько 1,5 тисячі заяв на субсидію. Ведеться роз’яснювальна робота. Працюємо в плановому режимі, - підкреслив начальник управління.

Учасники пресконференції нагадали категорії громадян, які не мають права на отримання субсидії на загальних підставах.

Це:

  • власники домогосподарств, які мають площу понад 120 кв.м на квартиру та понад 200 кв.м. на індивідуальні житлові будинки;
  • члени домогосподарств, які придбали автомобіль, молодше п’яти років з дня реєстрації чи випуску;
  • сім’ї,  членам родини яких виповнилось 18 років, і які не мають доходів або отримують середньомісячний дохід, менший за мінімальну зарплату, та не платять протягом трьох місяців єдиний соціальний внесок;
  • громадяни, які не мають доходів, за інформацією ДФС і ПФУ, або мають доходи, які перевищують 10% від мінімальної заробітної плати. Особи, що  не сплачують ЕСВ з мінімальної заробітної плати;
  • боржники перед виконавцями комунальних послуг. Отримати субсидію не можна за наявності боргу по оплаті послуг ЖКГ на суму понад 340 грн . Їх  необхідно погасити, зробити реструктуризацію або оскаржити в судовому порядку;
  • особи, які понад три місяці не сплачують аліменти;
  • члени домогосподарств, які протягом року здійснили одноразову покупку вартістю  понад 50 тисяч гривень;
  • орендодавці, які не задекларували доходи від здачі майна в оренду;
  • індивідуальні забудовники, що не здали будинок в експлуатацію, але при цьому в них підключені комунальні послуги, газ вода, світло.

У той же час, категоричну відмову в призначенні субсидії сьогодні мають лише власники  великих за площею квартир і приватних будинків та затяті неплатники аліментів. Всі інші можуть звернутися до спеціально створеної комісії з питань призначення субсидій і пояснити власну ситуацію та підтвердити свою позицію документами.  Розглянувши конкретний випадок члени комісії голосують надати субсидію, чи відмовити. Тобто, доля кожної заяви кожної родини вирішується в індивідуальному порядку.

- У будь-якій ситуації можуть бути прийняті позитивні рішення. Якщо людина перебуває у складних життєвих обставинах, їй обов’язково необхідно звернутися до комісії, щоб розраховувати на державну допомогу у вигляді субсидії, - зауважила Олена Костенко.

- У випадку, ж якщо в людини змінились обставини, які впливають на стан нарахування субсидії, їй теж необхідно звернутися до управлінь соціального захисту  для оновлення даних, наголосив Володимир Стецюк. Інакше  субсидія може бути призупинена на певний термін, а потім і зовсім відмінена. Якщо ж сім’я продовжуватиме користуватися коштами субсидії без права на її отримання,  гроші обов’язково доведеться повертати, звернули увагу посадовці.

За словами Олени Костенко найбільша кількість субсидіантів була у 2016 році. Тоді субсидію отримувало близько 35 тисяч домогосподарств. Зараз ця цифра значно зменшилась, приблизно до 20 тисяч домогосподарств.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *