61 ОСББ та ЖБК оформили 78 кредитів на впровадження енергоефективних заходів у житлових будинках

З метою стимулювання населення до впровадження енергоефективних заходів у житловому фонді області, діє програма енергоефективності на 2017-2020 роки (затверджена рішенням сесії обласної ради від 19 травня 2017 року №285), згідно з якою передбачається надання відшкодування на впровадження енергоефективних заходів мешканцям багатоквартирних будинків ОСББ та ЖБК. На зазначені цілі у 2019 році в обласному бюджеті передбачені кошти у сумі 1,0 млн.грн.
Відповідні програми енергоефективності, що діють у 2019 році, затверджені у Благовіщенському, Вільшанському, Голованівському, Добровеличківському, Знам’янському, Компаніївському, Кропивницькому, Маловисківському, Новгородківському, Новомиргородському, Новоукраїнському, Олександрівському, Олександрійському, Онуфріївському, Петрівському, Світловодському та Устинівському районах, у містах Долинській, Кропивницькому, Олександрії, Світловодську, Маловисківській, Помічнянській та Приютівській об’єднаних територіальних громадах.
Облдержадміністрацією, райдержадміністраціями, міськвиконкомами міст обласного значення надається інформація щодо надання державної фінансової підтримки населенню, ОСББ, ЖБК для впровадження енергоефективних заходів у житлових будинках шляхом проведення роз’яснювальних семінарів, висвітлення в місцевих засобах масової інформації, на офіційних сайтах органів місцевого самоврядування та виконавчої влади, у разі звернень зацікавленим особам надаються відповідні роз’яснення під час особистих зустрічей та у телефонному режимі.
Станом на 04 листопада 2019 року 61 ОСББ та ЖБК оформили 78 кредитів на суму 22,71 млн.грн. на впровадження енергоефективних заходів у житлових будинках, з яких 35 ОСББ, ЖБК у містах Кропивницькому, Олександрії та смт Приютівка Олександрійського району отримали відшкодування з місцевих бюджетів у розмірі від 10 до 30 відсотків від загальної суми залученого енергокредиту у сумі 1,71 млн.грн.
Відповідно до Зведених реєстрів кредитно-фінансових установ АБ “Укргазбанк”, ПАТ КБ “Приватбанк” та АТ “Ощадбанк” 23 ОСББ, ЖБК отримали відшкодування з обласного бюджету у сумі 1,0 млн.грн. Кошти обласного бюджету, передбачені на зазначені цілі у 2019 році, використані у повному обсязі.
На даний час облдержадміністрацією опрацьовується питання щодо виділення з обласного бюджету додаткових коштів на фінансування частини суми кредитних коштів, залучених ОСББ, ЖБК на впровадження енергоефективних заходів у багатоквартирних будинках відповідно до Програми.
Фізичним особам на впровадження енергоефективних заходів уповноваженими банківськими установами видано 452 енергокредити на суму 15,95 млн.грн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *