Абонплата за воду: коли і скільки потрібно буде платити

13 серпня 2019 року набула чинності постанова Кабінету міністрів від 5 липня 2019 № 690, якою визначили нові «Правила надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення і типових договорів про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення» для фізичних осіб – населення.

Ці правила прийняли на виконання «Закону про житлово-комунальне господарство», який в травні цього року набув чинності у повному обсязі. В них прописали затверджені Кабінетом міністрів типові форми договорів.

Передбачається, що споживач може обирати з п’яти варіантів договорів, три з них стосуються мешканців приватного сектору.

Оскільки більше сімдесяти відсотків споживачів є мешканцями багатоквартирних будинків, то обирати їм потрібно буде з двох варіантів – укладати індивідуальний чи колективний договір.   

Ідивідуальний передбачає, що ОКВП «Дніпро – Кіровоград» зобов’язується надати послугу безпосередньо до квартири.

Колективний договір – коли водоканал надає послугу з водопостачання до врізу в будинок, а далі ОСББ чи інший балансоутримувач бере на себе обов’язок поставки її до квартир мешканців.

У законі сказано, що до 1 травня 2020 року люди мають право визначитися з тим, який варіант їм підходить. Для цього потрібно буде скликати загальні збори,  на які повинні зібратися власники не менше 75 відсотків житлових площ, прийняти відповідне рішення. ОСББ має право також делегувати такі права своєму голові правління, і він тоді від імені мешканців матиме право укласти колективний договір. На загальних зборах можна також визначити людину з числа співвласників квартир і доручити укладення колдоговору їй.

На сьогоднішній день у споживачів з ОКВП «Дніпро – Кіровоград» укладені індивідуальні договори, тому можна припустити, що більшість захоче продовжити саме таку форму угоди. Якщо укласти індивідуальний договір, то водоканал забезпечує постачання води, абонентське обслуговування, видачу всіх довідок, інформування управлінь соціального забезпечення щодо пільг і так далі, а також забезпечує повірку лічильників, прийом та адміністрування платежів, друк та доставку квитанцій на оплату водопостачання та водовідведення.

Якщо люди заключають колективний договір, то за всі вищеперераховані послуги бере відповідальність уповноважена мешканцями багатоквартирного будинку особа. Вона після отримання води на врізі в будинок самостійно займатиметься її розподілом, збором оплати, інформуванням соцзабезів щодо пільговиків, контролем за наявністю пломб і повіркою лічильників тощо.

Індивідуальний договір та вищезазначені правила на вимогу «Закону про житлово-комунальне господарство» передбачає, що послуги, включені до нього, – платні. І цією платою для водоканалів України визначили абонентську плату.

Вона включатиме, зокрема:

– повірку квартирного лічильника (чи лічильників) раз на 4 роки;

– друк та доставку квитанцій;

– абонентський супровід;

– звірку даних, виготовлення довідок на продаж, відчуження майна.

Кабінет міністрів встановив граничний розмір абонентської плати – вона не може перевищувати 24,80 грн. В ОКВП «Дніпро – Кіровоград» зробили розрахунки і визначили, що розмір абонентської плати залежатиме від кількості лічильників у квартирі:

– якщо один: 15,48 гривні;

– якщо два: 18, 58 гривні;

– якщо три: 21, 66 гривні

– якщо чотири (є в Кропивницькому і такі квартири) – 24,76 гривні.

Законодавець надав водоканалам право переглядати розмір абонплати в разі подорожчання відповідних матеріалів чи послуг, тому щоразу за 15 днів до перегляду про це повідомлятиметься на офіційному сайті ОКВП. Проте в будь-якому разі абонплата вищою за гранично визначену Кабміном не буде.

Абонплата сплачується щомісячно – про це буде інформувати додатковий пункт в розрахунковій квитанції. Водопостачання, водовідведення та абонплата заходитиме на один особовий рахунок і тоді водоканал вже самостійно розділятиме ці послуги згідно умов договору.

Крім того, для певних будинків (наприклад, у Знам’янці) може бути прийнятним варіант індивідуальних договорів з утриманням внутрішньобудинкових мереж. Тоді до абонплати додаватимуться додаткові кошти на утримання та ремонт підвальних мереж водопроводу і каналізації. Для цього потрібно визначити це на загальних зборах, внести у протокол і інформувати ОКВП «Дніпро – Кіровоград» про бажання укласти індивідуальний договір з утриманням мереж.

Після укладення індивідуального договору та внесення абонплати за повірку платити раз на чотири роки як це було раніше вже буде не потрібно. Вчасно прийде слюсар, демонтує лічильник, повірить його, змонтує на місце, запломбує і відділ обслуговування споживачів зробить відповідні перерахунки.

Важливо! На абонплату надається державна субсидія. ОКВП «Дніпро – Кіровоград» інформує соцзабези щодо укладених договорів та розміру абонплати. Але її несплата може призвести до виникнення заборгованості з подальшою втратою субсидії.

Абонентська плата нараховуватиметься з наступного місяця після укладення договору.

Для максимальної зручності населення будуть інформувати у формі SMS та об’явами на дошках оголошень під’їздів про необхідність переукладення договорів окремими будинками чи мікрорайонами. Це допоможе уникнути черг. При собі потрібно мати лише паспорт та ідентифікаційний код. Жодних інших документів чи ксерокопій не вимагатиметься, сам договір для зручності та забезпечення правильності заповнюватиме спеціаліст ОКВП «Дніпро – Кіровоград».

Лише в разі змін у складі сім’ї на момент укладання договору бажано мати відповідну довідку з ЖЕО, щоб правильно нараховувались пільги, субсидії та розподілялася різниця між індивідуальним та загальнобудинковим лічильником. Після надання довідки про склад сім’ї в разі його зміни кількість проживаючих буде оновлена в комп’ютерній базі даних.

Важливо! Угоду заключатимуть з власником особового рахунку або його уповноваженим представником при наявності завіреного у нотаріуса чи органу місцевого самоврядування документу.

Індивідуальний договір без утримання внутрішньобудинкових мереж є договором за замовчуванням. У разі, якщо споживач не визначиться до 1 травня 2020 року самостійно, то такий вид договору буде вважатися укладеним автоматично.

Ознайомитися з умовами договорів можна на сайті ОКВП «Дніпро – Кіровоград» в розділі «Споживачам», «Фізичним особам», «Проекти договорів».

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *