Небезпека від кліщів

У вересні – жовтні улюбленими місцями полювання кліщів є хвойні ліси, а також вологі місця: канави, узбіччя доріг.

Кліщі піднімаються на рослини, невисокі гілки дерев та кущів, чіпляються за тварин і людей, які проходять повз них. Принести комаху в оселю може собака або кішка, кліщ може бути і в букетику польових та лісових квітів. Потрапивши на відкриту ділянку тіла людини, кліщ присмоктується і може стати причиною серйозних захворювань (кліщовий енцефаліт, кліщовий висипний тиф, кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), геморагічна лихоманку та ін.).

Першим проявом хвороби Лайма є почервоніння на місці присмоктування кліща, головний біль, ломота у всьому тілі і млявість. Якщо не лікувати на ранній стадії, хвороба може вразити шкіру, суглоби, м’язи, нервову та серцево-судинну системи й навіть призвести до інвалідності. Чим довше кліщ на вашій шкірі, тим вищий ризик заразитись.

Кліщовий вірусний енцефаліт починається з головного болю, гарячки, нудоти, блювоти, порушення сну. Недуга переважно вражає центральну нервову систему, що може призвести до інвалідності, а в окремих випадках – до летальних наслідків. Заразитись можна не лише тоді, коли кліщ присмоктався до тіла, але також якщо випадково його розчавити або розчесати місце укусу. Тому подбайте про свою безпеку заздалегідь, правильно одягайтесь, коли вирушаєте на природу:

  • оберіть такий одяг, який максимально прикриє ваше тіло, найкраще одягти комбінезон (якщо немає комбінезону, то заправте штани у шкарпетки, верхній одяг (сорочка, футболка з довгим рукавом тощо) повинен щільно облягати руки та бути наглухо застібнутим і заправленим у штани), із взуття оберіть краще чоботи або високі черевики, які щільно зав’язуються;
  • вуха та волосся захистіть головним убором (хустка, берет).

Для відлякування комах можна скористатися спеціальними косметичними засобами. Перебуваючи у лісі, не забувайте час від часу оглядати відкриті ділянки тіла, адже після присмоктування кліщі не одразу починають живитися кров’ю, тому при своєчасному їх виявленні та правильному видаленні зменшується ризик зараження кліщовим енцефалітом. Якщо разом з вами відпочивають і ваші домашні улюбленці – свійські тварини, то не забувайте оглядати і їх.

Повернувшись із прогулянки, обов’язково уважно обстежте свій одяг і тіло, особливо ділянки, які були відкриті, голову, шию, а також домашніх тварин, які прогулювалися з вами. При виявленні кліща, що присмоктався, потрібно негайно звернутися до лікаря. Якщо цього неможливо зробити, то треба самотужки його видалити, але так, щоб не розчавити і не відірвати хоботок. Не відривайте кліща від себе різким рухом, бо голівка комахи може відірватися й залишитися в шкірі, а це небезпечно.

Для успішного видалення кліща необхідно уражене місце змастити олією або жирним кремом; видаляючи кліща пінцетом, петлею з міцної нитки, розгойдуйте його з боку в бік і поступово витягуйте короткими, легенькими посмикуваннями; дістаючи кліща пальцями, обережно його викручуйте з місця укусу; після видалення уражене місце змажте настоянкою йоду або спиртом; після видалення комахи обов’язково вимийте руки з милом, протріть їх спиртом.

Якщо вам не вдається витягти кліща або його щелепи застрягли в шкірі, то обов’язково зверніться до лікаря. Навіть у разі успішної «операції» постраждалому слід звернутись до нього. Протягом місяця знадобиться нагляд за станом потерпілого, особливо якщо це дитина. При першій же можливості потрібно звернутись до лікаря, оскільки в разі часткового видалення паразита з тіла залишені лапи чи голова продовжуватимуть процес зараження. Комаху бажано дослідити в лабораторії на наявність інфекції.

НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *