При застосуванні пестицидів у межах населеного пункту необхідно дотримуватися обмежень

До Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області продовжують надходити звернення громадян стосовно використання пестицидів та агрохімікатів на присадибних ділянках, городах, приватних домоволодіннях. Зокрема власники земельних ділянок та місцеві жителі проводять обробки в денний час, у спекотну та вітряну погоду, не попереджаючи сусідів про застосування пестицидів, агрохімікатів чи мінеральних добрив та застосовуючи механізовані великогабаритні розприскувачі. Внаслідок цього заподіюється шкода здоров’ю людей, а також рослинам та тваринам у сусідніх приватних домоволодіннях.
У багатьох скаргах мова йде про погіршення самопочуття заявників та членів їхніх родин. Однак визначити шкоду, завдану здоров’ю людини, доволі складно, адже скаржники зазвичай не звертаються до медичних закладів за допомогою та встановлення лікарем погіршення самопочуття від отруєння пестицидами чи іншими засобами, які застосовуються.
Варто зазначити, що вимогами Державних санітарних правил «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» ДСП 8.8.1.2.001-98 передбачено наступне:
  1. Застосування пестицидів для захисту зелених насаджень в межах населеного пункту дозволяється тільки з 22:00 до 07:00 ранку, а за межами населеного пункту всі роботи з пестицидами слід проводити в ранкові (до 10) і вечірні (18-22) години при мінімальних висхідних повітряних потоках. Роботи необхідно проводити в безвітряну погоду. При швидкості вітру більше 4 м/с обприскування не допускається.
  2. В межах населеного пункту обробку дозволяється проводити тільки ранцевим обприскувачем. Штанговим, вентиляторним обприскувачами та гербігацію дощуванням треба проводити за межами населеного пункту з дотриманням санітарного розриву від меж населеного пункту – 300 м штанговим обприскувачем та гербігація дощуванням, 500 м вентиляторним обприскувачем.
  3. Для обробки індивідуальних садів та городів у межах населеного пункту дозволяється застосування тих пестицидів, які дозволені до роздрібного продажу «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» і доповненнями до нього. Рекомендується в межах населеного пункту застосовувати біологічні методи боротьби зі шкідниками.
  4. Перед проведенням обробок об’єктів, розташованих в межі або поблизу населених пунктів, необхідно встановити попереджувальні знаки в радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, та оповістити мешканців населених пунктів про проведення робіт і строки, протягом яких забороняється перебування в обробленій зоні та поблизу.
  5. Купувати пестициди та агрохімікати слід тільки в спеціалізованих магазинах, де є всі необхідні дозвільні документи. Препарати повинні бути фасованими та герметично запакованими.
  6. Не менш ніж за три доби до початку проведення хімічної обробки необхідно сповіщати голову селищної ради про місця, строки і методи застосування пестицидів та агрохімікатів. Голова селищної ради в свою чергу має оповістити пасічників, мешканців населеного пункту, власників сусідніх с/г ділянок, сусідніх приватних домогосподарств тощо.
    Також варто звернути увагу на те, що питання застосування громадянами пестицидів на своїх присадибних ділянках та відповідно заподіяння шкоди сусідам регулюється Земельним кодексом України і підпадає під поняття добросусідських відносин. У випадку виникнення спору щодо додержання громадянами правил добросусідства для вирішення питання найперше слід звертатися з заявою до відповідного органу місцевого самоврядування (сільська, селищна або міська рада, об’єднана територіальна громада).
Якщо ваші права дійсно порушено або вам завдано шкоди і конфлікт мирно не вирішується - збирайте доказову базу (акти обстежень, експертні висновки тощо) і звертайтеся за захистом своїх прав до суду. Порушення вимог чинного законодавства тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність.
Пам’ятаймо, що у всіх сторін є права і обов’язки, але лише взаємодіючи та поважаючи одне одного та природу ми зможемо зберегти довкілля і своє здоров’я.
Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області ще раз наголошує на правилах використання пестицидів та агрохімікатів як у сільськогосподарських підприємствах, так і в приватних домоволодіннях. Ознайомитися з ними можна на нашому сайті за цим посиланням. http://kr.consumer.gov.ua/doc/sanepid/pamjatki/vimogi%20do%20sberigania.pdf
 
Інформує прес-служба Головного управління Держпродспоживслужби
в Кіровоградській області

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *