Дозволені до вилову мінімальні розміри риб

Дозволені до вилову мінімальні розміри риб

В Правилах любительського та спортивного рибальства чітко прописані вимоги щодо рибальства: способи лову, можливі види снастей та мінімальні розміри риб і водних безхребетних, дозволених до вилову рибалками-любителями.

Зокрема, добова норма вилову риби на одну особу за добу не повинна перевищувати трьох кг, а раків - 30 шт.

Також, Правилами любительського та спортивного рибальства забороняється лов риби і раків, менших за розміри: білий амур – 40 см, короп – 25 см, лящ – 32 см, плітка – 18 см, сом – 70 см, судак – 42 см, товстолоб – 40 см, щука – 35 см, лин – 20 см та рак – 10 см.

Мінімальні розміри риб, дозволені для вилову, зводяться до визначення довжини рибини, що досягла статевозрілого стану, тобто здатності метати ікру. Таким чином, рибалкам дозволено виловлювати ту рибу, яка залишила після себе потомство і такі обмеження цілком обгрунтовані. Адже шлях від ікринки до малька пройдуть максимум 3-5% риб.

Довжина у риб вимірюється по боці тіла від кінчика рила при закритому роті до початку середніх променів хвостового плавника (до кінця лускового покриву на хвості). У рака – по спині тіла від середини ока до кінця центральної пластини хвостового плавника.

У будь-якого рибалки може клюнути червонокнижна риба, яка заборонена для вилову. У цьому випадку слід обережно зняти рибину з гачка та одразу ж відпустити її у водойму.

За порушення правил рибальства на громадян чекає адміністративна відповідальність за ч.3 ст.85 КУпАП (попередження або накладення штрафу від 34 до 170 грн).

За грубе порушення правил рибальства (ч.4 ст.85 КУпАП) передбачено накладення штрафу на громадян від 340 до 680 грн. з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення та незаконно добутих живих ресурсів.

Також залежно від ступеня завданих збитків передбачена кримінальна відповідальність за ст.249 ККУ (незаконне заняття рибним промислом). Ця стаття передбачає штраф у розмірі від 1 700 до 6 800 грн. або обмеження волі на строк до трьох років з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого.

Крім штрафу за незаконний вилов рибалці нараховується такса для обчислення розміру відшкодування шкоди за кожну виловлену рибину незалежно від її розміру та ваги. Зокрема, судак обійдеться в 510 грн., сом – 425 грн., щука – 340 грн., сазан – 306 грн., білий амур, товстолоб, білизна – 255 грн., лящ – 170 грн., лин – 119 грн., тарань (плітка) – 85 грн., краснопірка – 68 грн., плоскирка – 34 грн., карась сріблястий – 17 грн., рак – 25,5 грн. та інші.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *