Алергія на сонце: причини, профілактика і лікування

Сонячний дерматит (фотодерматит, фотодерматоз), або алергія на сонце, — зовсім не рідкісне явище. Близько 20 відсотків людей у всьому світі стикаються із цим захворюванням.

Сонячний дерматит може проявлятися по-різному. Люди з особливо сильною реакцією на сонячні промені страждають при першій їх появі. Іншим потрібно провести на сонці більше часу, щоб алергічна реакція розвинулася. Але і тим, й іншим фізичний дискомфорт від перебування на відкритому повітрі в сонячні дні забезпечений. Симптомами сонячного дерматиту є почервоніння шкіри, шкіра покривається червоною висипкою, утворюються набряки, з’являється свербіж і печіння, у деяких випадках з’являються невеликі гнійничкові висипання.

Причини виникнення цієї хвороби можуть бути різними. І часто винуватцями такої реакції стають самі люди. Тривале незахищене перебування на відкритому сонці, величезні дози ультрафіолетових променів активізують усі захисні сили організму на вироблення пігменту меланіну, що неминуче веде до порушення функції роботи нирок і надниркових залоз.

Будь-яку алергію провокують нестача вітамінів в організмі, знижений імунітет, порушена робота внутрішніх органів і обміну речовин, приховані та хронічні захворювання. Тому при появі перших зовнішніх симптомів обов’язково зверніть увагу на загальний стан здоров’я.

Перші прийоми сонячних ванн не повинні перевищувати 20 хвилин: не використовуйте декоративну косметику й косметичні засоби перед походом на пляж. Речовини, які в них містяться, можуть спровокувати алергічну реакцію. При виборі захисного крему звертайте увагу на SPF-фільтр: він повинен захищати від двох спектрів ультрафіолету — UVB і UVA й мати ступінь захисту вище 20. Захисні креми і лосьйони для засмаги наносьте на шкіру за 20–30 хвилин до виходу на відкрите сонце. При виході з води намагайтеся відразу ж витиратися насухо: крапельки води на сонці діють на поверхню шкіри як безліч маленьких лінз, тим самим її травмуючи. Якщо ви приймаєте медичні препарати з позначкою «може спровокувати гіперчутливість до ультрафіолету», то перед настанням спекотного періоду або від’їздом у відпустку за можливості і після консультації в лікаря замініть ці препарати на аналогічні або відпочивайте тільки в тіні. Введіть у свій харчовий раціон продукти, багаті на вітаміни В і Е й антиоксиданти, які допомагають регенерації шкіри. Особливо корисними є ягоди і свіжі фрукти, гранат, смородина, чорниця, а також какао, зелений чай і червоне вино.

Для зменшення печіння та свербежу шкіри застосовуйте мазі із цинком, ланоліном, метилурацилом. Внутрішньо можна приймати протизапальні препарати. При перших ознаках алергічної реакції на сонці треба обов’язково звернутися до лікаря. Він визначить, що стало причиною виникнення захворювання (внутрішні розлади функцій організму або зовнішні чинники) і призначить лікування.

НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *