Держпродспоживслужба області забезпечує реалізацію державної політики в сфері безпечності харчових продуктів

У зв’язку з погіршенням епідемічної ситуації щодо захворюваності на гострі кишкові інфекції, масовими випадками харчових отруєнь, пов’язаних із вживанням страв вуличної їжі, у серпні-вересні минулого року було створено робочі групи (комісії) для проведення комісійних моніторингових обстежень закладів громадського харчування по виготовленню та реалізації вуличної їжі. Під час обстежень закладів було виявлено численні порушення.
За результатами обстежень та з урахуванням оцінки ризику відповідно до Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» Держпродспоживслужба області провела позапланові заходи державного нагляду у формі інспектувань операторів ринку харчових продуктів щодо дотримання вимог законодавства. Деякі оператори ринку отримали приписи щодо вжиття заходів, направлених на усунення виявлених порушень, а деякі - рішення про тимчасове припинення обігу харчових продуктів (виготовлення та реалізації шаурми. Одного підприємця було притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу на суму більше 22 тис. грн (про що повідомлялося на нашому сайті). http://kr.consumer.gov.ua/index.php/component/k2/item/571-derzhprodspozhyvsluzhba-oblasti-oshtrafuvala-vyrobnyka-ta-realizatora-shaurmy-bilsh-nizh-na-22-tysiachi-hryven
Однак фізична особа-підприємець не погодився з постановою та подав позов до Кіровоградського окружного адміністративного суду. Розглянувши всі матеріали справи, суд вирішив відмовити у задоволенні адміністративного позову фізичної особи-підприємця до Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області та визнати правомірними дії фахівців Держпродспоживслужби, що підтверджує законність притягнення підприємця до адміністративної відповідальності з накладанням штрафу.
Оператори ринку, які займаються виготовленням та продажем шаурми, повинні керуватися вимогами законів України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» та іншими нормативними документами в сфері безпечності харчових продуктів.
Таким чином, всі оператори ринку з продажу шаурми під час здійснення своєї господарської діяльності повинні знати, яких саме гігієнічних вимог мають дотримуватися, усвідомлювати відповідальність за порушення таких вимог та до яких наслідків може призвести їх недотримання під час приготування та продажу шаурми.
 
Інформує прес-служба Головного управління Держпродспоживслужби
в Кіровоградській області

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *