Безпека при користуванні електроприладами

 Щоб уникнути нещасних випадків від ураження електричним струмом, необхідно пам’ятати, що смертельно небезпечним є не тільки торкання, але й наближення до обірваних дротів і предметів, що проводять струм, ближче ніж за вісім метрів.

Виконуйте елементарні         правила безпечної поведінки з електроприладами. Вчасно вимикайте електроприлади від мережі. Постійно працювати може тільки холодильник та автономний опалювач. Пам’ятайте, що просто «клацнути» вимикачем недостатньо. Телевізор, комп’ютер, музичний центр, мікрохвильова піч нерідко залишаються в «режимі очікування». Начебто прилад вимкнено, та на панелі світиться маленький індикатор. При цьому багато вузлів приладу перебувають під напругою. Перед сном (або виходячи з будинку) такі прилади потрібно обов’язково відключити від мережі.

Не можна підключати в одну розетку багато електричних приладів. При занадто високому навантаженні ізоляція схованих у стіні електричних дротів може пошкодитися, що призведе до короткого замикання й пожежі. До цього може призвести і несправність електроприладів.

Не користуйсь електроприладами з ушкодженою ізоляцією. При відмові приладу негайно вимкніть його та вийміть із розетки. Не накривайте торшери й настільні лампи газетами або тканиною, щоб зробити з лампи «нічник». Тканина, особливо синтетична, або папір можуть зайнятися.

Нагрівальні прилади (праска, камін, чайник) повинні стояти на підставках з негорючих матеріалів, що не проводять електричний струм. Електричну праску та інші нагрівальні прилади не можна класти до місця зберігання, поки вони повністю не охолонуть.

Не торкайтесь електричних розеток і електроприладів, що працюють, вологими руками. Зокрема, це стосується фена для сушіння волосся, яким зазвичай користуються у ванній кімнаті. Знаходячись у воді або стоячи босоніж на мокрій підлозі, не можна торкатися ламп, вимикачів-перемикачів, елементів проводки голими руками. Не торкайтесь водопровідних кранів або каналізаційних пристроїв, а також металевих предметів, якщо у вас у руках електроприлад, увімкнений у мережу.

Перегорілі лампочки в люстрі, настільній лампі, торшері замінюйте після того, як вимкнули освітлювальний прилад. Ніколи не намагайтесь самостійно усунути несправність в електроприладах.

Запах пластику, який тліє, може означати, що почала плавитись ізоляція. У цьому випадкові потрібно негайно вимкнути всі електроприлади і лампочки. Обережно торкніться розеток, щоб упевнитись, чи не гарячі вони. Якщо кришка розетки нагрілась, то більше не користуйтесь нею, поки не буде встановлено причину нагрівання. Викличте кваліфікованих спеціалістів, які відремонтують вам усі несправності.

НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *