Міжнародний день лісів відзначили на Кіровоградщині

У рамках відзначення Міжнародного дня лісів державною лісовою охороною Кіровоградщини було проведено низку еколого-просвітницьких заходів, спрямованих на поглиблення еколого-лісівничої освіти підростаючого покоління. Виховними заходами були охоплені учні більшості шкільних лісництв, які діють на базі середніх навчальних закладах області.

До ДСДЛ центру «Веселі Боковеньки» завітали учні Василівської, Першотравневої філії І-ІІ ступенів Комунального закладу «Долинська ЗОШ № 4» та члени Веселобоковеньківського шкільного лісництва, яке працює на базі Іванівської ЗОШ.

Директор лісового центру Галина Підтикана ознайомила учнів та вчителів з роботою лісового центру, де було наглядно представлено роботу колективу лісівників як дбайливих господарів у лісі. Гості подивились, як відбувається вирощування посадкового матеріалу, створення плантацій, лісів і догляд за ними у степовій частині Кіровоградщини.

Майстер лісу Костянтин Нікулін провів оглядову екскурсію по дендрологічному парку загальнодержавного значення ім. М. Л. Давидова.

Помічник лісничого Голованівського лісництва ДП «Голованівський лісгосп» Віктор Животовський та інженер лісових культур Лариса Шарлович підготували для вихованців шкільного лісництва «Підсніжники» Голованівської ЗОШ різноманітні тематичні завдання. Для дітей було проведено екологічну гру на тему «Господарське та екологічне значення лісів».

Юні природолюби із шкільного лісництва «Дубок» прослухали урок-бесіду «Відтворимо ліси разом» від лісничого Голочанського лісництва Ростислава Гусара.

Працівники Вільховатського лісництва провели урок знань про ліси «Ліс – душа планети» у Хащуватській ЗОШ. З учнями шкільного лісництва «Лісівники дендрологи» зустрівся помічник лісничого Богдан Рутковський.

У Березобалківській ЗОШ учні шкільного лісництва «Березова балка» прослухали бесіду «Ліс –живий скарб нашої планети», яку провів помічник лісничого Вільшанського лісництва Богдан Гончарук.

Лісова охорона Долинського лісгоспу провела низку профорієнтаційних заходів у навчальних закладах Долинського та Устинівського районів. Лісничим Гурівського лісництва Віталієм Варенюком проведено урок знань про ліс в Гурівській ЗОШ. Помічником лісничого Долинського лісництва Богданом Соколенком проведено лекцію та разом з дітьми прибрано околицю лісу від сміття. У філії Устинівської ЗОШ мисливствознавцем Долинського лісгоспу Русланом Кравченком проведено лекцію про ліс як домівку для диких тварин та обов`язок людей зберігати його і примножувати.

Старші вихованці учнівського лісництва “Зелена планета” (ДП «Компаніївський лісгосп») провели низку просвітницьких заходів для своїх молодших друзів. З учнями першого класу було проведено годину спілкування “Бережіть ліс - зелені легені планети”. А для третьокласників юні лісівники провели тренінг “Я люблю ліс” і кожен приміряв себе у ролі дерева під час вправи “Я - дерево”.

У школі було організовано виставку, проведено дидактичні ігри “Хто у лісі живе? Що у лісі росте”. Діти читали лісові казки та вірші про ліс, вивчали екологічні заборонні знаки. Також було організовано перегляд фільму “Як росте ліс”, мульфільмів та соціальних рекламних роликів про збереження лісу.

Учні Червоно-Нерубаївського шкільного лісництва спільно з представниками місцевої влади та мас-медіа долучилися до державної лісової охорони Олександрівського лісгоспу на чолі з начальником обласного управління лісового та мисливського господарства Наталією Ревенко і разом створювали лісові культури на зрубах поруч із селом Підлісним. Шанувальники лісу дружньо висадили близько семи тисяч сіянців дуба звичайного.

В Оникіївському лісгоспі помічник лісничого Оникіївського лісництва Леонід Прилипко зустрівся з колективом шкільного лісництва «Конвалія», яке діє на базі Оникіївської ЗОШ. Захід розпочався у еколого-просвітницькій кімнаті, спеціально облаштованій у лісництві. Діти заслухали інформацію про працю лісівників, вплив лісових насаджень на довкілля та проведення лісогосподарських заходів. А також пройшлися територією декоративно-тепличного господарства, мисливським куточком та дендрарієм.

Майстер лісу Новоукраїнського лісництва Костянтин Горобець зустрівся з учнями шкільного лісництва «Лісові робінзони», яке працює на базі Іванівського НВО.

Помічник лісничого Дмитро Біжан, майстер лісу Олександр Ахмет разом з учнями Тишківської ЗОШ побували в урочищі «Скарбне». Під час практичного заняття діти розвісили власноруч виготовлені шпаківні.

Старший майстер Торговицького лісництва Юрій Сіденко провів урок у Торговицькій ЗОШ, у якій діє шкільне лісництво «Кленок».

Головний лісничий ДП «Онуфріївський лісгосп» Михайло Косенко провів урок знань про ліс для учнів шкільного лісництва «Первоцвіт» Зибківської ЗОШ. На території школи з допомогою лісівників було закладено сквер шкільного лісництва.

Помічник лісничого Ново-Георгіївського лісництва ДП «Світловодський лісгосп» Любов Спіріна зустрілась із членами шкільного лісництва «Паросток»», яке працює на базі ЗОШ № 7. Старший майстер лісу Крилівського лісництва Дмитро Спірін завітав до шкільного лісництва «Еколюди», яке працює на базі ЗОШ № 1, і до учнів, котрі відвідують гурток «Юні натуралісти» Центру дитячої творчості. Члени шкільного лісництва «Лісовичок» із Микільського КЗ «Ліцей «Надія» долучились до висадки дерев та кущів.

У Чорноліському лісгоспі на базі Знам’янського лісництва проведено відкриті уроки з участю членів Знам’янського шкільного лісництва і на базі Богданівського лісництва - з участю Богданівського шкільного лісництва за темами «FSC і я» та «Людина і природа». В ігровій формі учасники заходу дізнались про Лісову Опікунську Раду, сертифікацію лісів та вплив її на розвиток територіальних громад та навколишнього середовища. Учасники заходу навчились зосереджувати увагу і спостерігати за змінами в навколишньому середовищі. Особливо захоплююче діти грали в гру «Я завжди…», розгадували кросворди з лісової тематики. Обговорювали питання роздільного фасування побутових відходів, негативного вплив від забруднення навколишнього середовища, знищення первоцвітів та червонокнижних рослин.

Для юних лісівників провели екскурсію тепличним господарством, де діти змогли дегустувати огірки прямо з грядки та помилуватись цвітінням бананів і цитрусових рослин, цвітіння яких припало саме на цей час.

За повідомленнями лісогосподарських підприємств

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *