Кропивницький розпочинає рік з реформування вторинного рівня медичної допомоги

 Вже на початку року в місті виникнуть ще два комунальні некомерційні підприємства, що в подальшому реформуються та надаватимуть медичні послуги.

Міська рада міста Кропивницького вже 2 січня оприлюднила проект рішення про перетворення (реорганізацію) двох найпотужніших закладів охорони здоров’я міста. Після затвердження згаданих рішень, в Кропивницькому функціонуватимуть, як комунальні некомерційні підприємства «Міська лікарня швидкої медичної допомоги Міської ради міста Кропивницького» та «Міський пологовий будинок з функціями перинатального центру ІІ рівня».

«Рада Експертів» підтримує таке рішення. Воно є сміливим кроком, адже відповідно до реформи, медичні заклади вторинної ланки переходитимуть на нову модель фінансування (в залежності від об’єму наданих медичних послуг, згідно договору від НЗСУ) лише в 2020 році. Однак, такі прогресивні рішення міської ради не варто вважати передчасними. Реорганізація медичних закладів міста у комунальні некомерційні підприємства сприятиме збільшенню їх самостійності в господарських і управлінських справах. Підприємства вимушені будуть поліпшувати якість медичної допомоги а також підвищуватимуть економічну ефективність використання власних ресурсів.

Разом з тим, вважаємо за необхідне забезпечити громадський супровід процесу прийняття проектів рішень та подальшої організації роботи нових комунальних некомерційних підприємств. Учасники медичної групи коаліції громадських організацій «Рада Експертів» готові допомогти в реалізації цієї реформи.

 

Прес-служба коаліції «Рада Експертів»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *