У громадських місцях паління заборонено

 
Щодня ми проходимо повз тютюнові кіоски, а з вітрин на нас дивляться десятки пачок сигарет. Пропозиція вражає!
Проте згідно зі статтею 13 Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» курити у громадських місцях тютюнові вироби, електронні сигарети і кальяни в Україні заборонено. Відповідне законодавче обмеження почало діяти ще в грудні 2012 року.
Не можна палити:
у ліфтах і таксофонах;
у приміщеннях та на території закладів охорони здоров’я; у приміщеннях та на території навчальних закладів;
на дитячих майданчиках;
у приміщеннях та на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту;
у під’їздах житлових будинків; у підземних переходах;
у транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів;
у приміщеннях закладів ресторанного господарства; у приміщеннях об’єктів культурного призначення;
у приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ;
на стаціонарно обладнаних зупинках маршрутних транспортних засобів.
У місцях та закладах, де куріння заборонено, має бути розміщена наочна інформація, яка складається із графічного знака про заборону куріння та тексту такого змісту: “Куріння заборонено!”.
У спеціально відведених для куріння місцях розміщується наочна інформація, яка складається із відповідного графічного знака та тексту такого змісту: “Місце для куріння. Куріння шкодить Вашому здоров’ю!”.
За час введення обмежень не курити у громадських місцях стало соціальною нормою, яка позитивно сприймається у суспільстві.
Дієвим способом захисту споживчих прав є звернення зі скаргами на заклади-порушники до Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.
Щоб захистити своє право на чисте від тютюнового диму повітря, пропонуємо наступний алгоритм дій:
По-перше, у разі виявлення під час відвідування закладу ресторанного господарства факту паління тютюнових виробів, кальяну та електронних сигарет у приміщенні вимагайте Книгу відгуків і пропозицій, в яку запишіть свою пропозицію або скаргу на те, що в приміщенні палять. Ця книга є офіційним документом, але вона не є підставою для накладання штрафу.
По-друге, напишіть скаргу до Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області. Скаргу можна подати на електронну адресу: [email protected] або поштову адресу: вул. Тараса Карпи, 84, м. Кропивницький. 25006.
У скарзі необхідно вказати юридичну особу та фактичну адресу суб’єкта господарювання. Без зазначення цієї інформації дієво розглянути Вашу скаргу та провести перевірку не буде можливим.
Питання юридичної особи та фактичну адресу суб’єкта господарювання споживач може з’ясувати з фіскального чеку, ліцензії та Книги відгуків і пропозицій, що міститься у куточку споживача закладу, та має бути надана на вимогу клієнта.
 
Інформує прес-служба ГУ Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *