Будьте обережні з піротехнікою в Новорічну ніч

Будьте обережні з піротехнікою в Новорічну ніч
 
У період зимових свят феєрверки, петарди та інша піротехніка мають особливий попит. Разом з тим вони можуть стати причиною серйозних травм. Адже не завжди продавці дотримуються умов зберігання піротехніки, крім того невідпоавідність маркування або його відсутність може становити серйозну загрозу для життя.
На маркуванні повинен бути нанесений національний знак відповідності, який має форму незамкненого кола з правого боку зі стилізованим трилісником всередині. Поряд зі знаком обов’язково зазначається номер органу, який проводив оцінку відповідності даного піротехнічного виробу. Станом на сьогодні це або номер 071, або 072. Також на маркуванні має бути вказана назва виробника та імпортера (за наявності), а також їх адреси, рекомендації зі зберігання, використання, утилізації виробу, клас феєрверку, вага наявної піротехнічної суміші, місяць та рік виготовлення, строк придатності тощо. Вся інформація повинна бути вказана українською мовою.
Під час вибору піротехнічних виробів зверніть увагу на необхідні характеристики безпечності товару:
  • упаковка повинна без дефектів та розводів; якщо є розводи, можливо, було намокання;
  • не можна використовувати вироби з пошкодженої упаковки, тож ретельно перевіряйте феєрверки на наявність пошкоджень при покупці;
  • враховуйте термін придатності і ступінь (клас) небезпеки. Класів усього 4, із яких перший несе найменшу небезпеку, а четвертий - найбільшу;
  • перед використанням ознайомтеся з інструкцією з використання, заходами безпеки та інформацією про виробника;
  • не рекомендується купувати феєрверки на стихійних ринках, для придбання піротехніки звертайтеся до спеціалізованих магазинів, які мають сертифікати на цей товар.
І, звичайно ж, дотримуйтеся правил техніки безпеки під час запалювання феєрверку. Вдома зберігайте піротехніку в сухому і прохолодному приміщенні, щоб не допустити їх займання. Ретельно вибирайте майданчик для «стрілянини»: не ближче 100 метрів від будівель, дерев, ліній електропередач та інших об`єктів, що можуть займатися. Запалюючи феєрверк, не нахиляйтеся над ним, постарайтеся відразу ж відійти на безпечну відстань. Перед розпалюванням ретельно зафіксуйте феєрверк так, як вказано в інструкції. Якщо феєрверк не спрацював, не підходьте до нього раніше, ніж через 10 хвилин, оскільки існує ймовірність запізнілого вибуху. Пильно стежте за дітьми та не дозволяйте їм гратися з піротехнікою.
 
Інформує прес-служба ГУ Держпродспоживслужби
в Кіровоградській області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *