Міська влада Світловодська має невідкладно розпочати роботи з протипожежного захисту на соціальних об’єктах

 

Перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко провів у Світловодську виїзне засідання робочої групи з перевірки надійності та безпеки експлуатації об’єктів соціальної інфраструктури та адміністративних будівель. У засіданні взяли участь керівники окремих структурних підрозділів облдержадміністрації, територіальних органів міністерств та відомств, Світловодський міський голова, фахівці галузевих відділів міської ради.
Як зауважив Сергій Коваленко, відповідно до доручення Прем’єр-міністра України, в області проведено перевірки забезпечення надійності та безпеки експлуатації об’єктів соціальної інфраструктури та адмінбудівель. Зокрема, минулої п’ятниці в облдержадміністрації було проаналізовано ситуацію по соціальних об’єктах Світловодського району, Великоандрусівкої ОТГ і міста Світловодська.
“На жаль, єдина територія, що не надала план виконання робіт і не прибула на засідання - це місто Світловодськ”, - констатував посадовець. “Цей факт, а також те, що в місті існує загроза закриття та заборони експлуатації дошкільних закладів №15, №18, школи №8, краєзнавчого музею та центральної районної лікарні, щодо яких підрозділами ДСНС подано судові позови, в обласної влади викликає велике занепокоєння”, - наголосив Сергій Коваленко.
За інформацією представника управління ДСНС України в області, із 23 об’єктів галузі освіти жоден не обладнано системами протипожежної сигналізації, не проведено обробку деревини покрівель у 12 будівлях, які того потребували. Блискавкозахистом не обладнано 7 приміщень навчальних закладів міста, жоден з них не отримає акт готовності до експлуатації. До того ж, план-графік по усуненню недоліків міською владою до органів ДСНС не надавався.
У свою чергу міський голова Валентин Козярчук нарікав на те, що не отримував від міськрайонного відділу ДСНС актів обстеження закладів соціальної сфери з виявленими порушеннями. Проте фахівці служби з надзвичайних ситуацій запевнили, що неодноразово протягом року інформували міську раду про необхідність виконання таких робіт.
За інформацією начальника управління освіти, науки, молоді та спорту ОДА Володимира Таборанського, ще у жовтні 2017 року першим заступником міського голови Світловодська було погоджено план виконання заходів протипожежної безпеки. Згідно з планом на пожежну безпеку освітніх закладів міста було передбачено більше 1,2 млн. грн. та виділено близько 118 тисяч гривень. За вісім місяців із цієї суми використано лише 15 тисяч. “Є всі можливості розблокувати питання по ДНЗ №15. Для цього міському голові потрібно прийняти відповідне рішення і доручити виділити кошти на проведення протипожежних заходів не лише по даному ДНЗ, а й по інших садках”, - зазначив Володимир Таборанський. Такі дії нададуть можливість закладам освіти отримати акти готовності до нового навчального року. У разі, якщо за рішенням суду буде припинено роботу ДНЗ №15, міській владі доведеться подбати про переведення 68 дітей до інших закладів, що й так завантажені.
Що стосується закладів охорони здоров’я, то, за результатами перевірок територіальних підрозділів ДСНС, під загрозою функціонування опинились районна лікарня та Центр первинної медико-санітарної допомоги.
“На 2 жовтня призначено розгляд позову ДСНС щодо функціонування ЦРЛ, що є стратегічним об’єктом для 66 тисяч мешканці в міста, району та ОТГ”, - наголосив перший заступник голови ОДА.
За словами головного лікаря ЦРЛ Юрія Котенка, на початку року було визначено кошторис на проведення протипожежних заходів, яким передбачено більше 700 тисяч. Однак на сесії це питання досі не розглянуто. Тому частину робіт, зокрема у стаціонарному відділені, проведено за рахунок коштів спецфонду лікарні.
Сергій Коваленко настійливо рекомендував очільнику ЦРЛ оперативно підготувати листа міській раді щодо отримання фінансової підтримки із місцевого бюджету на усунення недоліків для продовження роботи закладу.
“Зрозуміло, що в один день зробити, те що не робилось багато років не можна. Тому слід у співпраці з ДСНС та іншими територіальними органами визначитись з термінами та першочерговістю вжиття необхідних заходів”, - зазначив посадовець.
Є зауваження у працівників служби з надзвичайних ситуацій і по Центру первинної медико-санітарної допомоги, що функціонує на території Власівської селищної ради. Заклад працює в орендованому приміщенні селищної ради. На проведення безпекових заходів Центру необхідно залучити 98 тисяч гривень. Його керівник неодноразово подавав відповідний запит на сесію селищної ради, однак поки що без успіху. До того ж, за його словами, депутатський корпус вважає, що цим питанням має опікуватись міська влада.
“Слід пояснити селищному голові і депутатам – це не міська проблема. Місцевим жителям незручно їздити до міста, аби отримати там послуги первинки”, - наголосив Сергій Коваленко.
Чекають на затвердження необхідного фінансування й керівники краєзнавчого музею та Палацу культури, по яким 30 листопада призначено судові засідання. Певний обсяг робіт на об’єктах виконано. Тож є надія на те, що суд не прийматиме категоричних рішень, а надасть можливість продовжити роботу по усуненню недоліків. Крім цього, керівнику міста вказано іще на одну проблему Палацу культури. Нижня частина його будівлі визнана аварійною іще у 2000 році, і з кожним роком ситуація лише погіршується. Для вирішення проблеми владі рекомендовано виготовити ПКД для проведення необхідних протиаварійних заходів.
Кричущою є ситуація з безпекою експлуатації приміщень міського управління соціального захисту населення та терцентру з соціального обслуговування. “У Світловодську найгірший стан приміщення управління, його електро- та тепломереж. Туди страшно заходити. Слід терміново вирішити питання – або навести там лад, або перевести працівників в інше приміщення”, - зауважив директор департаменту соціального захисту населення ОДА Олександр Догаров. Це ж стосується й терцентру.
Міський голова Світловодська запевнив, що ініціював дане питання перед депутатами, однак не знайшов підтримки.
У зв’язку з цим перший заступник голови ОДА доручив Олександру Догарову особисто зустрітися з місцевими депутатами для обговорення шляхів врегулювання проблемної ситуації.
Підсумовуючи засідання, Сергій Коваленко настійливо рекомендував міському голові терміново розробити та узгодити з підрозділами ДСНС план-графік виконання протипожежних заходів по кожному об’єкту соціальної інфраструктури, щоб отримати акти готовності для забезпечення їх подальшої діяльності. Насамперед це стосується тих шести закладів, відносно яких ближчим часом відбудуться судові засідання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *