Нова українська школа взяла старт в освітянській галузі Кропивницького

Освітня мережа Кропивницького за кількістю навчальних закладів та своєю структурою задовольняє потреби мешканців міста у здобутті дошкільної та загальної середньої освіти, забезпечує реалізацію в регіоні концепції безперервної ступеневої освіти. На цьому наголосила начальник управління освіти міської ради Лариса Костенко під час прес-конференції сьогодні, 14 серпня.

У Кропивницькому стабільно функціонують 40 дошкільних закладів освіти різних типів і форм власності та 9 відділень при навчально-виховних об’єднаннях. Працює система електронної реєстрації дітей до закладів дошкільної освіти.

Успішно працює розгалужена мережа дошкільних закладів освіти та груп, в яких виховуються та проходять реабілітацію діти з особливими освітніми потребами. А саме: 2 дошкільні заклади для дітей з порушенням зору, 1 з порушенням опорно-рухового апарату, 1 – санаторний для тубінфікованих дітей.

На сьогоднішній день при 26 дошкільних закладах працюють 56 груп для дітей, які мають особливі потреби, в них виховується 1235 дітей.

- Щороку у Кропивницькому збільшується мережа груп в закладах за рахунок відкриття їх у раніше вивільнених групових приміщеннях, - відзначила Лариса Костенко. - Різними формами дошкільної освіти охоплено 10203 дитини віком від 3 до 6 років та діти п’ятирічного віку. Загалом це складає 99,8%.

У новому навчальному році у школах міста очікується 25499 учнів, що на 1089 дітей більше, ніж минулого року.

- Найважливішим завданням освітньої галузі Кропивницького залишається надання якісних освітніх послуг та реалізація державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа», - підкреслила Лариса Костенко. - Нова українська школа взяла старт в освітянській галузі міста. Навчально-виховне об’єднання № 25 увійшло у сотню шкіл-учасників пілотного проекту по впровадженню нового Державного стандарту початкової освіти. Навчально-виховний комплекс №26 та навчально-виховне об’єднання №31 стали учасниками науково-педагогічного проекту «Інтелект України». Навчальний заклад «Вікторія-П» долучився до інноваційного освітнього проекту «На крилах успіху».

У Кропивницькому також організовано проведення перепідготовки вчителів початкових класів для «Нової української школи» за відповідними програмами МОН.

Управління освіти сприяє створенню нового освітнього середовища шляхом облаштування шкіл меблями, обладнанням і дидактичними матеріалами, необхідними для впровадження компетентнісного навчання.

- Важливо, що у 2018/2019 навчальному році ми плануємо запровадити електронну реєстрацію дітей у гуртки, - акцентувала увагу начальник управління освіти. – Завдання покращити організаційну складову в позашкільній освіті чітко поставив міський голова Андрій Райкович. Через 3-4 місяці функціонування системи ми зможемо зробити аналіз уподобань кропивницьких школярів під час вибору напрямків заповнення свого дозвілля.

Реформування національних освітніх систем, що відбуваються нині в Україні, передбачає вирішення однієї з першочергових проблем – проблеми якості освіти. Саме якісні показники розвитку освіти свідчать про ефективність її функціонування, адже від якості надання освітніх послуг залежить майбутнє країни.

У Кропивницькому суттєво змінився підхід до діяльності літніх пришкільних таборів. Із червня поточного року в закладах освіти міста працювало 38 дитячих таборів відпочинку з денним перебуванням.

За загальнонаціональним проектом працювало 6 мовних таборів та профільних мовних загонів.1500 учнів 1-8 класів поглибили знання з іноземних мов. Були залучені 4 волонтери Корпусу Миру, як носії мови та 6 волонтерів Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка. Фіналом мовних таборів був фестиваль «Всі прапори завітали до нас».

Учні 5-8 класів брали участь у проекті “GoCamp” на базі НВО № 6. Також у Кропивницькому працювали табори:

  • літня школа з програмування та IT-технологій – НВО №18;
  • школа волонтерів – ЗОШ №2 і 29;
  • школа виживання – ЗОШ №10, НВО 33, НВО «ЗОШ-інтернат»;
  • школа парамедиків «Знай! Умій! Врятуй!» – НВК №26, НВО №35;
  • школа робототехніки SmartRobots – НВО «Вікторія-П»;
  • школа «Діти створюють країну» – НВО №25;
  • школа громадянської активності та культурної дипломатії – НВО ім. Шевченка;
  • школа сучасних панянок – НВО №15. тощо;

Працювала «Літня школа бізнес-лідерства», яка включає: розробку та захист учнівських бізнес-проектів, вирішення кейсу фермера (підприємця), міні-командної роботи (по три учасника) в симуляції ViAL, цільової аудиторії – учні 8-10 класів закладів освіти міста Кропивницького.

- Велику увагу міська влада приділяє покращенню матеріально-технічної бази закладів освіти, - повідомила Лариса Костенко. - У 2018 році заплановано відремонтувати 4 сучасні спортивні зали (гімназія № 9, НВО № 18, 32, «Мрія», школа-інтернат) та актові зали (НВО № 19, 33)

Для зберігання теплової енергії у закладах освіти частково замінено дерев’яні вікна на пластикові в кількості 162 штуки, на суму 1793,2 тис. грн.

Виконано капітальний ремонт покрівлі ЗОШ № 37, приміщень НВО № 34, ДНЗ № 72, замінено вікна в НВО № 8, 16, 20, 24, 25, ЗОШ № 10, СЗОШ № 3, СЮТ, ремонт системи опалення та тепломережі в НВО № 19, ДНЗ № 17, 35 на суму 6 486, 3 тис. грн.

Для 40 закладів загальної середньої освіти заплановано придбати 3706 комплектів шкільних меблів (парта, стілець). Відремонтовано комплекти шкільних меблів в кількості 233 парти та 370 стільців (ЗОШ № 4, НВО № 8, 16, 19, 34, 35).

Придбано технологічне обладнання для пралень та їдалень на суму 262,1 тис. грн. та комп’ютерну техніку: 6 інтерактивних дошок, 44 проектора, 8 планшетів, 5 принтерів, 74 ноутбука, 3 персональних комп’ютерів, 87 мікросистем на загальну суму 2 403 291 тис. грн., також придбано ігрові набори Six Bricks в кількості 3034 шт.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *