На Кіровоградщині воду з криниць визнали небезпечною для споживання

На Кіровоградщині воду з криниць визнали небезпечною для споживання
В 77 % досліджених проб питної води з громадських криниць в першому півріччі 2018 року перевищений вміст нітратів. Про це повідомляє обласний лабораторний центр МОЗ України.
За 6 місяців 2018 року фахівці центру провели дослідження 223 проб питної води із громадських колодязів. З них не відповідало нормативам на вміст нітратів 171 проба (77%).
Згідно результатів лабораторних досліджень, вода з громадських криницях 100% не відповідала по вмісту нітратів в Благовіщенському, Вільшанському, Новомиргородському, Новоукраїнському, Бобринецькому, Компаніївському, Долинському та Знам’янському районах. В 92 % в Кіровоградському районі, в 83% в Новоархангельському районі, в 76 % в Гайворонському районі, в 67% в Петровському районі, в 53% в Олександрійському районі, в 50% в Олександрівському та Онуфріївському районах, в 38% в Голованівському районі.
Вживання води, забрудненої нітратами, особливо небезпечно дітям до 1 року – адже призводить до виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії. Останній летальний випадок від цього захворювання в Кіровоградській області був в Новоархангельському районі у дитини до року.
З питань профілактики водно-нітратної метгемоглобінемії з вагітними, батьками та родичами новонароджених проводиться санітарно-освітня робота та видаються пам’ятки про небезпеку використання не дослідженої на вміст нітратів води з джерел нецентралізованого водопостачання для питних потреб і приготування харчування дітям до 3-х років.
При невідповідності питної води на вміст нітратів інформація направляється до органів місцевої влади та самоврядування та територіальним управлінь Держпродспоживслужби (згідно Регламенту взаємодії) для оперативного реагування згідно чинного законодавства.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *