На Кіровоградщині збільшилась кількість виробничих травм, особливо на гірничодобувних підприємствах

 На піднаглядних Управлінню Держпраці у Кіровоградській області гірничодобувних підприємствах зафіксовано дванадцять випадків загального травматизму проти семи за аналогічний період 2017 року. Допущено травмування зі смертельним наслідком, тоді як торік обійшлося без смертельних травм.

Так, на ТОВ ВКФ «Велта» працівник отримав травму через падіння вагона. Потерпілий помер в лікарні.

На ТОВ «Елгран», ТОВ «Бантишівський щебінь», ТОВ «Заваллівський графіт» працівники травмувались при роботі на верстаті по розпилюванню каменю, під час падіння на даху залізничного вагону внаслідок ураження електричним струмом та через зміщення труби. На Новокостянтинівській шахті ДП «Схід ГЗК» виробничі травми сталися внаслідок падіння з драбини та контакту з металевим канатом, на Інгульській шахті державного підприємства – внаслідок дорожньо-транспортної пригоди під час доставки працівників на роботу та під час закидання самостава, на Смолінській шахті – через падіння працівника.

Аналіз показав, що на підприємствах спостерігається низька організація і недостатній контроль з боку відомчого нагляду щодо забезпечення безпечного ведення робіт, а особливо - попередження виникнення небезпечних ситуацій. Найбільше працівники травмуються через організаційні причини (55%), психофізіологічні – 36%; технічні – 9%.

Посадовими особами сектору гірничого нагляду Управління постійно проводять превентивні заходи для зменшення кількості потерпілих під час роботи та запобігання нещасним випадкам в подальшому. Під час нарад увага присутніх акцентована на персональній відповідальності за порушення вимог нормативних документів з охорони праці та створенні безпечних умов праці на кожному робочому місці.

У разі необхідності фахівці Управління готові надати дорадчу допомогу та закликають до співпраці задля уникнення порушення чинного законодавства України з питань охорони праці та трудового законодавства, а найголовніше - попередження травмування та збереження життя працівників.

Пріоритетні напрямки роботи Держпраці - визначення небезпек, оцінка ризиків, превентивні заходи. Ці першочергові завдання передбачені Конвенцією Міжнародної організації праці (МОП). Відповідно, відпрацювання систематичного і превентивного підходу до управління безпекою й гігієною праці має бути обов’язковою умовою в організації роботи підприємств.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *