Оздоровча кампанія дітей перебуває на особливому контролі Держпродспоживслужби області

На цьому під час апаратної наради в облдержадміністрації наголосив начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області І.Р.Бойчук.

Цього року в області працюють 6 позаміських закладів оздоровлення та відпочинку, що мають підписані Держпродспоживслужбою області Акти приймання: ТОВ ДЗОВ «Дружба» (Олександрійський район); ТОВ Оздоровчий комплекс «Лісова пісня» (Маловисківський район); ДОЗ «Сонячний» (Долинський район); ТОВ ДЗОВ «Чайка» (Гайворонський район); ТОВ ДЗОВ «Бригантина» (Новоархангельський район); ДОЗ «Жовтень» (Олександрівський район).

До початку оздоровлення всі табори були обстежені комісійно, деякі з них - двічі. Майже всі виявлені порушення в сфері санітарного законодавства та у сфері безпечності харчових продуктів до відкриття закладів були усунені.

Хід оздоровчої кампанії також під контролем. Прийнято про проведення позапланових перевірок дитячих таборів з розширеним лабораторним контролем під час оздоровчих змін. Спеціалісти Держпродспоживслужби області вже перевірили всі заміські дитячі табори оздоровлення та відпочинку і взяли участь у 2 комісійних обстеженнях у складі обласної комісії. У таборах «Жовтень», «Чайка» та «Сонячний» було виявлено порушення: недостатня кількість меблів для дітей (шафи для одягу, приліжкові тумбочки); не дотримується примірне двотижневе меню, погоджене в установленому порядку; не дотримуються умови зберігання продовольчої сировини та харчових продуктів (невідповідні температурні режими, відсутність маркування сировини).

Також виявлено, що для організації питного режиму дітей використовується бутильована вода з вичерпаним терміном придатності (табір «Жовтень»); не проводиться лабораторний контроль води в штучному басейні, де купаються діти (табір «Сонячний»); використовується надщерблений посуд; неупорядковано зберігається прибиральний інвентар, миючі та дезінфікуючі засоби; порушено правила ведення обліково-звітної документації з організації харчування.

За результатами лабораторних досліджень вміст нітратів у пробах питної води не відповідає нормам в закладах «Дружба» і «Сонячний»; виявлено невідповідність щодо калорійності в одній пробі готової страви у таборі «Жовтень»; під час дослідження змивів з обладнання, одягу та рук працівників на харчоблоках у 14% результатів виявлено бактерію групи кишкової палички («Жовтень», «Лісова пісня», «Дружба»).

Керівникам закладів надані приписи щодо термінового вжиття заходів, а саме: проведення повторних досліджень води зі свердловини, на харчоблоці та з басейну, де купаються діти і використання бутильованої води з кулерів для організації питного режиму у таборі «Сонячний»; прибирання на харчоблоці, заміна спецодягу для працівників, проведення повторних досліджень води у таборі «Дружба»; прибирання на харчоблоці та повторний відбір змивів у таборі «Жовтень».

Вода з поверхневих водойм, де купаються діти, відповідає всім санітарно-гігієнічним нормам. Проведення частини досліджень триває.

Позапланові перевірки Держпродспоживслужби області продовжуватимуться в під час третьої та четвертої оздоровчих змін.

І.Р. Бойчук також повідомив, що спалахів та групових випадків кишкових інфекцій серед дітей, пов’язаних із закладами оздоровлення та відпочинку, немає.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *