28 пляжів в області відповідають вимогам чинного законодавства

Про це на апаратній нараді в обласній державній адміністрації повідомив начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області І.Р. Бойчук.

Серед безпечних місць відпочинку біля води - 5 комунальних пляжів (у містах Гайворон та Олександрія, Петрівському і Новоархангельському районах) та 23 пляжі, що перебувають в оренді чи на території баз відпочинку (1 пляж в м.Олександрія, 1 – в Новоархангельському районі, 5 – в Онуфріївському, 14 – в Петрівському, 2 - у Світловодському).

Перед початком роботи цих пляжів проведено очищення їх територій, завезено новий пісок, облаштовані місця для збору твердих побутових відходів, проведені лабораторні дослідження води поверхневих водойм, грунту (піску) та інші заходи, що направлені на створення безпечних умов для відпочинку людей на воді. Також було проведено заходи з обстеження та очищення водного дна аварійно-рятувальною службою, отримані відповідні документи (паспорт підводної частини акваторії пляжу (водного об’єкта); акт водолазного обстеження дна акваторії пляжу (водного об’єкта); карта виміру глибин дна акваторії пляжу (водного об’єкта); акт про усунення небезпечних для купання предметів з дна акваторії пляжу (водного об’єкта).

Протягом травня - липня цього року Кіровоградський обласний лабораторний центр провів дослідження рiчкової води, грунту на облаштованих пляжах та в інших мiсцях мaсового вiдпочинку нaселення нашої області. З досліджених 142 проб поверхневих вод 21 проба (14,7%) з 14 водойм не відповідала нормам за мікробіологічними показниками - вміст лактозо-позитивної кишкової палички в декілька разів перевищував нормативні значення. З цих 14 водойм були 3 офіційні пляжі: міський пляж в районі парку ім. Т.Г.Шевченка та пляж «Перемозький» в м. Олександрії, комунальний пляж в м.Гайвороні.

Спеціалістами Держпродспоживслужби направлені листи з рекомендаціями щодо обмеження використання водних об’єктів до органів місцевої виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, балансоутримувачів місць відпочинку (пляжів). На пляжах були встановлені таблички з написами про заборону купання, населення проінформоване про ризики для здоров’я внаслідок купання.

Інші водойми та місця масового відпочинку є не офіційними та не облаштовані відповідно до вимог чинного законодавства. За результатами обстеження води з неофіційних пляжів найчастіше нестандартні зразки виявлялися:

- в м. Кропивницькому на «Ковалівському пляжі» (р.Інгул) - 4 рази;

- в м. Олександрія в місцях відпочинку біля 8-ої школи (р.Березівка) та в с.Звенигородка (р.Інгулець) - по 2 рази;

- на Войнівському водосховищі (р.Інгулець) в Олександрійському районі та у Петрівському ставку № 1 в Знам’янському районі – по 2 рази.

Також забрудненість води виявлялась у популярних серед мешканців області місцях відпочинку: міський сад (р. Сугоклея) та Новомиколаївський пляж (р.Інгул) в м.Кропивницький; місце відпочинку та купання «Андрюшкин яр» та пляж «Власівський» в м.Світловодськ; Обознівське водосховище в Кіровоградському районі.

Керівник Держпродспоживслужби області зазначив, що чинне законодавство покладає відповідальність за підготовку пляжів, проведення лабораторних досліджень, порушення в облаштуванні місць відпочинку на власників чи балансоутримувачів. До повноважень Держпродспоживслужби відноситься контроль дотримання всіх вимог законодавства стосовно безпечності офіційних пляжів та місць відпочинку. Неофіційні пляжі та місця відпочинку залишаються на відповідальності місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування щодо прийняття рішень з їх облаштування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *