У Кропивницькому протидіють нелегальній трудовій міграції

24 липня у Кіровоградському міськрайонному центрі зайнятості для безробітних, які перебувають в пошуку роботи, відбувся інформаційний семінар «Запобігання нелегальній трудовій міграції, торгівлі людьми та експлуатації дитячої праці».

Спікерами заходу стали начальник відділу з питань громадянства, паспортизації та реєстрації управління державної міграційної служби в Кіровоградській області Володимир Шутка, оперуповноважений відділу боротьби зі злочинами, пов‘язаними з торгівлею людьми Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області Олександр Холоденко, а також заступник директора обласного центру зайнятості Богдан Стоян.

Семінар розпочав Б. Стоян, який поінформував присутніх про те, що 30 липня щороку у світі відзначається Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми. Цей день у 2013 році проголосила Генеральна Асамблея ООН, щоб підвищити рівень інформованості громадськості про глобальну проблему, а також привернути увагу до тяжкого становища мільйонів жінок, чоловіків і дітей, які стали жертвами торгівлі людьми. З нагоди відзначення Всесвітнього дня боротьби з торгівлею людьми як в цілому по Україні, так і в області, відбуваються різнопланові заходи. Служба зайнятості не є винятком.

Упродовж заходу присутніх було ознайомлено з законодавчими засадами та можливостями легального працевлаштування громадян України за кордоном, а також перевагами такого виду трудових відносин. Крім цього, обговорювалися й основні характеристики трудової міграції, причини її виникнення та негативні наслідки для сім’ї, особистості, суспільства в цілому. Учасники семінару дізнались про форми та методи вербування, експлуатації людини, небезпечні стереотипи та реалії, з якими стикаються трудові мігранти за кордоном, види шахрайства при працевлаштуванні за кордоном та ін.

«На жаль, значна частина українських трудових мігрантів, які знаходяться і працюють на сьогодні за кордоном, роблять це нелегально (тобто без відповідного дозволу на працевлаштування і трудового договору, укладеного з іноземним роботодавцем). Нелегальні трудові мігранти вже самим своїм статусом ставлять себе поза законом і тим самим створюють чимало проблем, як для себе, так і для своєї держави, яка не в змозі у даному випадку їх захистити, зокрема, забезпечити їх соціальний та правовий захист за кордоном»,  – О. Холоденко.

Присутніх було ознайомлено із нормативною базою та правовим захистом, що стосується запобігання зовнішній нелегальній трудовій міграції та торгівлі людьми, обговорено ряд проблем, з якими може стикнутись кожен при виїзді за кордон. Обговорено ризики нелегального працевлаштування; шахрайські схеми, які використовуються торговцями людьми.

Також Б. Стоян зупинився на питанні тимчасового працевлаштування українських працівників, в окремих галузях, на ринку праці Держави Ізраїль.

Начальник відділу з питань громадянства, паспортизації та реєстрації Управління державної міграційної служби в Кіровоградській області Володимир Шутка ознайомив слухачів з інформацією, як і де оформити робочу візу, з основними документами, які потрібно мати для виїзду за кордон та законодавчою базою.

Учасники семінару прийшли до висновку, що обізнаність громадян у питаннях захисту своїх прав, законних інтересів при працевлаштуванні за кордоном України допоможе вберегти багатьох людей, які планують працювати за кордоном, від не виваженого кроку та ризику потрапити в трудове рабство.

Відділ організаційно-інформаційної роботи та архівної справи Кіровоградського обласного центру зайнятості

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *