Ювенальні прокурори продовжують роботу в напрямку захисту прав дітей

Упродовж першого півріччя 2018 року у сфері ювенальної юстиції органами прокуратури Кіровоградської області продовжено упровадження принципу Організації Об’єднаних Націй «child first» (дитина передусім).

Реалізація вказаного принципу полягала насамперед у забезпеченні дотримання прав дітей, в тому числі і тих, які конфліктують із законом. З цією метою, ювенальними прокурорами надано 10 вказівок органам досудового розслідування у кримінальних провадженнях, до суду скеровано 89 кримінальних проваджень, з яких 3 – з угодами про примирення, 1 з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності, 2 клопотання про застосування до дітей заходів виховного характеру.
Також дотримано права неповнолітніх підсудних вже у ході розгляду 85 справ судами, за наслідками яких у 58 ухвалено вирок, у 4 випадках задоволені клопотання про застосування заходів виховного характеру. У 10 справах рішення судів першої інстанції з ініціативи ювенальних прокурорів переглянуті в апеляційному порядку, як наслідок не допущено порушень прав дітей.
Під час виконання рішень у кримінальних провадженнях щодо неповнолітніх ювенальні прокурори активно реагують на порушення з боку органів поліції та пробації щодо повноти та ефективності превентивної роботи з дітьми, які конфліктують із законом: внесено 16 документів реагування, 3 посадовців притягнуто до відповідальності, ужито заходів до поновлення прав дітей та недопущення недоліків у подальшому.
У позакримінальній сфері ювенальними прокурорами регіону станом на липень поточного року заявлено 29 позовів на суму понад 2 млн грн, з яких на даний час розглянуто та задоволено 13 на суму 742 тис грн. Інші позови перебувають у провадженні судів. Зареєстровано в ході представницької діяльності 3 кримінальних провадження.
Робота на даному напрямі триває.

Прес-служба прокуратури Кіровоградської області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *