Як подарувати земельну ділянку - консультують фахівці

Ви хочете подарувати належну вам земельну ділянку дітям, онукам або іншому щасливчику, але не маєте жодного уявлення, що треба робити? Спробуємо допомогти вам розібратися в цьому питанні. В рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО» консультують фахівці Кропивницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

 

Дарування або як його прийнято називати дарча оформляється у вигляді нотаріально засвідченого договору дарування. Такий договір має безоплатний характер. Право власності Дарувальника в результаті укладення договору дарування припиняється, і виникає право власності у Обдаровуваного, у свою чергу, Обдаровуваний не здійснює у інтересах Дарувальника будь-які дії.

Договір дарування – це безоплатний договір, і не можна зобов’язати Обдаровуваного вчинити на користь Дарувальника будь-які дії: майнові або немайнові.

Нотаріус, засвідчуючи договір дарування земельної ділянки, одночасно обов’язково в Державному реєстрі речових прав самостійно реєструє на нового власника право власності. Тобто, Обдаровуваний залишає нотаріуса вже повноправним власником будинку, і немає необхідності додатково реєструвати своє право власності в будь-яких інших органах.

При посвідченні договору дарування нотаріус ретельно перевіряє усі документи, подані для укладення договору, наявність арештів і заборон на відчуження земельної ділянки, що фігурує в договорі, дійсність довіреності (якщо договір укладається представником).

Для укладення договору дарування, сторонами в якому виступають члени сім’ї першого ступеня спорідненості (до них, згідно із законодавством, відносяться батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені), то дохід, отриманий як подарунок, підлягає оподаткуванню за нульовою ставкою. При оформленні договору дарування в інтересах інших осіб розмір податку складе 5 %.

Також необхідно пам’ятати, що при укладенні договору дарування до нотаріуса звертаються як Дарувальник, так і Обдаровуваний, їх особиста присутність є обов’язковою умовою для посвідчення договору у нотаріуса.

Документи, необхідні для оформлення договору дарування земельної ділянки в Україні:

  1. Паспорти і реєстраційні номери облікової картки платника податків (раніше згадуваний як ІПН) сторін договору, для неповнолітнього – свідоцтво про народження.
  2. Документи, що підтверджують право власності на земельну ділянку (державний акт на земельну ділянку, свідоцтво про право власності, свідоцтво про право на спадщину, договори купівлі-продажу/дарування/міни, довічного утримання і інші).
  3. Якщо неповнолітні особи виступатимуть сторонами договору, то на укладення договору потрібний дозвіл опікунського органу (якщо сторона договори - неповнолітні особа, то потрібна ще згода батьків на підписання ним договору).
  4. Звіт про нормативну грошову оцінку земельної ділянки.
  5. Витяг з Державного земельного кадастру.

Якщо нерухоме майно було придбане в шлюбі або дарувальник на даний момент перебуває в шлюбі, в обов’язковому порядку потрібна згода подружжя на укладення такого договору дарування, свідоцтво про шлюб або свідоцтво про розірвання шлюбу.

Якщо договір укладатиметься від вашого імені представником за довіреністю, то потрібна така довіреність, паспорт і реєстраційний номер облікової картки платника податків повіреного.

За додатковою інформацією звертайтеся до Кропивницького місцевого центру з надання БВПД за адресою: м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка, 64/53. Тел.:09587 662 33, (0522) 32-08-24.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *