Голова обласної державної адміністрації провів особистий прийом громадян

 
Зі своїми проблемами до Сергія Кузьменка звернулися жителі Кіровоградського, Світловодського районів та обласного центру.
Зі Світловодського району (сіл Павлівки та Вільного, що входить до складу Павлівської сільської ради) приїхала ціла делегація, оскільки і проблемних питань у них було декілька. Це, зокрема, незадовільна експлуатація Світловодського сміттєзвалища, яке знаходиться біля Павлівки (місто орендує для його розміщення земельну ділянку), недоремонтована на території села Вільного ділянка дороги Світловодськ-Павлівка, через поганий стан якої було травмовано дитину, а також правові колізії навколо поселення Ревівка-2, якого офіційно у складі Павлівської сільської ради немає. Однак суд зобов’язав жителя цього поселення зареєструвати на території сільради (і це було зроблено, як зазначив сільський голова), а от однак відділ ведення Державного реєстру виборців в районі відмовляється вносити даного громадянина до реєстру.
Найпроблемнішим є питання сміттєзвалища. Через порушення умов його експлуатації та завдану, внаслідок цього, шкоду для здоров’я місцевих жителів і навколишнього середовища, сьогодні звалище є головним болем для сільської влади, а через два роки, коли закінчиться термін оренди земельної ділянки і продовжувати його сільська рада не збирається, може стати головним болем для міста, якому треба кудись вивозити побутові відходи.
Як зазначив сільський голова Павлівки, визначені в договорі оренди умови утримання сміттєзвалища постійно порушуються, на претензії сільської ради міська влада Світловодська не реагує. Внаслідок такої безгосподарності сміття розповзається за межі звалища, воно горить і люди задихаються від цього диму, грунтові води забруднені (вміст аміаку перевищує допустимий рівень у кілька разів).
Як вийти з цієї ситуації, пояснювали начальник державної екологічної інспекції в області Микола Власенко та директор департаменту екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації Олександр Ковтунов.
Микола Власенко, зокрема, зазначив, що ситуація з цим сміттєзвалищем дійсно критична. Воно повністю вичерпало свій ресурс (на 150%) і нині експлуатується з порушенням усіх можливих правил (по суті, не експлуатується, а хаотично насипається). Питання щодо побудови нового звалища для Світловодська піднімалося ще в 2008-2009 роках. Тоді обласною державною адміністрацією було створено міжвідомчу робочу групу з пошуку на території району перспективних земельних ділянок для такого будівництва (біля міста вільної землі фактично немає), три ділянки були знайдені і вирішувалось питання про нове місце для звалища, однак, на жаль, все лишилося на папері. Після чергової зміни влади робота припинилася і питання було фактично законсервовано. Адміністративні штрафи, які накладає державна екологічна інспекція на Світловодське міське КП “Комбінат комунальних послуг”, що відповідає за роботу сміттєзвалища, проблему не вирішують. Підприємство пояснює непроведення на звалищі необхідного комплексу робіт браком коштів, скаржиться на постійне недофінансування з міського бюджету. Оскільки порушення дуже суттєві і вони тривалий час не усуваються, екологічна інспекція може просто зупинити роботу звалища. Але це патова ситуація для Світловодська. Місто просто захлинеться у смітті.
Микола Власенко вважає, що слід повернутись до минулих напрацювань, оновити їх, у разі потреби, і вирішувати питання кардинальним чином. Оскільки перспектив щодо продовження роботи звалища біля Павлівки немає. Його необхідно закрити, законсервувати і провести тут необхідні рекультиваційні роботи.
Вислухавши й інші пропозиції, голова обласної державної адміністрації доручив Олександру Ковтунову включити дане питання у план дій на 2018 рік з тим, аби можна було використати хоча б на часткове вирішення проблеми так звані екологічні кошти. Водночас питання дійсно слід вирішувати кардинально. Як саме – мають вирішувати фахівці.
Стосовно інших звернень (вони стосувалися, зокрема, наслідків рейдерської атаки на ТОВ “Нива-2010” у селі Бережинці, де через заблоковані рахунки підприємства його працівники не отримують заробітної плати, не можуть оформити житлові субсидії, а також щодо надання матеріальної допомоги на лікування тяжко хворої жительки обласного центру) головою облдержадміністрації надані відповідні рекомендації (як діяти, аби розблокувати ситуацію) та доручення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *