У мешканця Світловодська підозрюють ботулізм

2 липня 2018 р. зареєстрований випадок підозри на ботулізм у 54 – річного мешканця м. Світловодськ, який знаходиться в тяжкому стані в реанімаційному відділенні.

При проведенні епідрозслідування фахівцями Кіровоградського обласного лабораторного центру встановлено, що даний випадок пов’язаний із споживанням в’яленої риби невідомого виробництва, яку потерпілий придбав у місці стихійної торгівлі.

З метою підтвердження діагнозу «Ботулізм” до лабораторії особливо небезпечних інфекцій 03 липня 2018 р. доставлена кров  хворого для проведення діагностичного дослідження.

Наразі спеціалістами установи продовжується санітарно – епідеміологічне розслідування та лабораторні дослідження, про результати яких буде повідомлено додатково.

Звертаємо увагу населення, що ботулізм – це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксин. Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню) та за неправильних умов зберігання, транспортування продуктів харчування, тощо.

До факторів ризику належить споживання в’яленої, солоної, копченої та консервованої риби, консервів або виробів з м’яса не гарантованої якості, тощо.

Найкращий спосіб захистити себе від ботулізму – утриматися від їжі, про якість якої споживачу достеменно невідомо.

Відділ епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань ДУ “КОЛЦ МОЗ України”

 www.labcentr.kr.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *