На Кіровоградщині зареєстрували 1 випадок захворювання малярією

Малярія – інфекційна хвороба, збудником якої є найпростіші організми (плазмодії малярії), що передаються від хворої людини через укуси малярійних комарів. Для людини патогенні чотири види плазмодіїв: P.vivax , P.ovale, P.malarie , P.falciparum. Заразитись малярією також можна під час переливання крові, якщо донором був паразитоносій або хворий малярією, і через не стерильні інструменти.

Щорічно більш як 30000 мандрівників із Європи та Північної Америки хворіють на малярію. Ризик захворювання малярією найбільш високий в Західній, Екваторіальній та Південній Америці, а також в Океанії (від 1:50 до 1:1000). Відомо, що в Кенії за останні 10 років він збільшився в 5 разів. Менш безпечні подорожі на Гаїті та в Індію (ризик менше 1:50000), майже безпечні – в інші азіатські країни та Південну Америку.

Завіз малярії в Україну відбувається щороку. Групами ризику є пілоти, моряки, військовослужбовці, туристи. Завіз малярії супроводжується епідемічними і клінічними наслідками. До тяжких клінічних наслідків можна віднести зростання в останні 5 років летальності від тропічної малярії у 3,8 рази, в порівнянні з попередніми роками. Це пов’ язано з пізнім зверненням хворих за медичною допомогою, пізньою клінічною і лабораторною діагностикою малярії.

В 2016 році в Україні мали місце 43 завізні випадки малярії, в т.ч. 1 – летальний. В 2017 році – 47 випадків, в т.ч. – 3 летальні.

В Кіровоградській області в 2016 р. зареєстровано 3 випадки захворювання на малярію

– м. Кропивницький – 1 випадок чотирьохденної малярії у хворого, який працював у авіакомпанії в Екваторіальній Гвінеї;

– м. Олександрія – 1 випадок тропічної малярії у хворого, який повернувся із Південного Судану;

– Кіровоградський район – 1 випадок чотирьохденної малярії у хворого, який повернувся із Південної Африки.

В 2017 р. в області випадки малярії не реєструвалась, в 2018 р. – 1 випадок, завезений з Індії.

Хвороба проходить з тяжким перебігом, загальним нездужанням, нападами ознобу, високого підвищення температури, порушеннями з боку нервової та інших систем організму. За тяжкого злоякісного перебігу хвороба може закінчитися смертю. Діагноз встановлюється ставлять на основі виявлення паразитів у мазках крові. Традиційно використовують два типи мазків – тонкий та товстий «товста крапля».

Швидше за все малярію можна «привезти» з ендемічної країни після відпустки, відрядження і т. п., тому від’їжджаючи в тропічні країни, небезпечні з малярії, необхідно потурбуватись за власне здоров’я, ознайомитись з пам’яткою щодо профілактики малярії, яка повинна бути в туристичному агентстві.

За тиждень до виїзду, весь період перебування в тропіках і протягом 4 тижнів після повернення приймайте протималярійні препарати. Намагайтесь придбати ті препарати, які практикуються в даній країні де ви перебуваєте. При цьому слід вживати заходи обережності по захисту від укусів комарів: спати в кімнаті, де вікна і двері затягнені сіткою або сітчастою запоною, бажано просоченою інсектицидом; з сутінків до світанку одягатися так, щоб не залишати відкритими руки і ноги; відкриті ділянки тіла змащувати репелентом – засобом, що відлякує комарів, особливо під час перебування поза приміщенням ввечері та вночі.

Після повернення додому необхідно відразу повідомити дільничного лікаря про перебування в тропічній країні та здати кров для дослідження на малярію. При перших симптомах захворювання не чекайте поки температура знизиться, зникне лихоманка, а негайно зверніться до лікаря і обов’язково повідомте про перебування в тропічній країні, щоб своєчасно почати лікування, адже малярія може мати вкрай неприємні наслідки і навіть закінчуватись смертю. Не слід забувати, що в нашій країні в теплий період року є всі кліматичні та природні умови для розвитку та передачі збудника малярії. І хоча у нас реєструвались тільки завізні випадки захворювання, все ж потрібно вже сьогодні потурбуватися та захистити себе і своїх близьких від непроханих крилатих гостей, які, до того ж крім інших незручностей можуть нагородити нас небезпечним захворюванням. Всі квартирки та фрамуги потрібно засітчити, а при прогулянках на свіжому повітрі та перебуванням за містом, особливо ввечері необхідно обробляти шкіру репелентами.

Заступник директора обласного лабораторного центру Надія Оперчук

Завідувач відділенням організації епіддослілжень Микола Молодченко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *