Правороз’яснювальний захід відбувся в ізоляторі тимчасового тримання

7 червня, головний спеціаліст з питань забезпечення діяльності Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини відділу судової роботи та міжнародного співробітництва Вікторія Драбина разом із старшим інспектором з особливих доручень відділу Уповноважених Голови з питань контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності Миколою Сульжуком, а також з головним спеціалістом відділу Уповноваженого Голови з питань контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності Мариною Балашовою провели правороз’яснювальний захід для осіб, що перебувають в ізоляторі тимчасового тримання.

Метою візиту було з’ясування стану дотримання прав ув’язнених та засуджених осіб під час перебування їх під вартою, а також роз’яснення їм права звернутися зі скаргою до міжнародних органів, зокрема до Європейського суду з прав людини.

Вікторія Драбина зазначила, що особи, які тримаються під вартою мають право на листування. Так, відповідно до підпункту 4.1.2. пункту 4 Правил внутрішнього розпорядку в ізоляторах тимчасового тримання органів внутрішніх справ України, затверджені наказом Міністерства внутрішніх справ України від 02.12.2008 за № 638, скарги, заяви клопотання та листи (кореспонденція) затриманих і осіб, які тримаються під вартою, переглядає адміністрація ІТТ. Проте кореспонденція, адресована Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини, до Європейського суду з прав людини, а також до інших відповідних органів міжнародних організацій, членом або учасником яких є Україна, до уповноважених осіб таких міжнародних організацій, захисникові у кримінальному провадженні, що здійснює свої повноваження відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України, прокуророві та слідчому судді, перегляду не підлягають і надсилаються адміністрацією установи за адресою протягом доби з часу їх подання.

Таким чином, затримані особи мають право звертатися зі скаргами до Європейського суду з прав людини посилаючись на відповідні статті Європейської конвенції з прав людини, на практиці це зокрема, статті 3 - заборона катування, статті 5 - право на свободу та особисту недоторканність, статті 6 - право на справедливий суд, статті 13 - право на ефективний засіб юридичного захисту.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *