Умови зарахування до страхового стажу періодів ведення підприємницької діяльності

Відповідно до пункту 3-1 розділу XV Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі - Закон 1058) починаючи з 01 січня 2018 року для визначення права на призначення пенсії за віком (відповідно до ст. 26 Закону 1058) до страхового стажу входять, зокрема, періоди ведення підприємницької діяльності із застосуванням спрощеної системи оподаткування, а також із застосуванням фіксованого податку:

- з 1 січня 1998 року по 30 червня 2000 року включно, що підтверджуються довідкою про реєстрацію особи як суб’єкта підприємницької діяльності.

Підтвердженням застосування в зазначений період спрощеної системи оподаткування є свідоцтво про сплату єдиного податку або патент про сплату фіксованого розміру прибуткового податку у громадян.

- з 1 липня 2000 року по 31 грудня 2017 року включно, за умови сплати страхових внесків (єдиного внеску) незалежно від сплаченого розміру (крім випадків звільнення від сплати єдиного внеску).

Приклад. За даними реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування в січні 2004 року згідно сплачених фізичною особою-підприємцем страхових внесків страховий стаж становить 13 днів. Для визначення права на призначення пенсії за віком враховується повний місяць страхового стажу. При визначенні коефіцієнта страхового стажу (згідно ст. 25 Закону 1058) та мінімального розміру пенсії (відповідно до ст. 28 Закону 1058) враховується наявний страховий стаж – 13 днів.

Для фізичних осіб-підприємців, які звільнені від сплати єдиного внеску (якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону 1058, та отримують пенсію або соціальну допомогу) згідно Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (в редакції від 07.07.2011 № 3609, який набрав чинності 06.08.2011), та не були платниками єдиного внеску, зазначена норма Закону 1058 не застосовується.

Такий порядок зарахування страхового стажу за час ведення підприємницької діяльності із застосуванням спрощеної системи оподаткування, а також із застосуванням фіксованого податку застосовується виключно при призначенні пенсії за віком чи при переведенні на пенсію за віком.

 

Заступник начальника управління –

начальник відділу забезпечення наповнення бюджету

фінансово-економічного управління

головного управління Пенсійного фонду України

в Кіровоградській області

Марія Коротка

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *