Торгівля алкоголем у Кропивницькому в нічний час: аргументи «проти» і «за»

29 травня  у міській раді Кропивницького відбулося засідання “круглого столу” під головуванням заступника міського голови Олександра Грабенка з представниками підприємств торгівлі з питання підготовки проекту регуляторного акта щодо встановлення заборони продажу алкогольних та слабоалкогольних напоїв суб’єктами господарювання у період з 22.00 до 8.00 в межах міста Кропивницького.

22 березня 2018 року Верховною Радою було прийнято Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання органам місцевого самоврядування повноважень встановлювати обмеження продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових”. За словами Олександра Грабенка, для реалізації цього закону міською радою розглядається доцільність встановлення заборони на продаж алкогольних напоїв із 08 по 22 годину. Враховуючи, що заборону пропонується встановити в нічний час, під дію регуляторного акту підпадають 27 суб’єктів господарювання, які погодили роботу у цей час. З них 5 діючих об’єктів торгівлі належить ТОВ “АТБ-маркет”, 2 - ТОВ “Копілка”, інші припинили свою діяльність.

- Наразі актуальним лишається питання боротьби з надмірним споживанням алкоголю, адже щороку в Україні через алкоголізм та пияцтво помирають понад 40 тисяч осіб, а за рівнем споживання алкоголю Україна посідає одне з перших місць у світі, особливо це стосується вживання алкоголю дітьми та молоддю, - зазначив заступник міського голови. - Згідно інформації Кропивницького відділу поліції, протягом 2017 року на території обласного центру було скоєно 27 правопорушень та злочинів особами у стані сп’яніння, питома вага таких правопорушень у загальній кількості - 1,5%.

Також Олександр Грабенко звернув увагу, що від населення міста надходять численні звернення щодо порушення тиші і громадського правопорядку у нічний час в місцях, розташованих поруч із підприємствами роздрібної торгівлі алкогольними напоями, у яких постійно збирається молодь та інші групи людей і які вживають алкоголь на вулицях міста. Посадовець наголосив на тому, що дана проблема не вирішується за допомогою ринкових механізмів, а потребує муніципального регулювання.

- Дослідивши європейський досвід, варто звернути увагу на те, що обмеження продажу алкоголю успішно діють у таких країнах як Латвія, Данія, Норвегія, Швеція, Швейцарія та інших, - зазначив Олександр Грабенко. - Прийняття запропонованого регуляторного акту є найдоцільнішим способом встановлення справедливого балансу інтересів суб’єктів господарювання, територіальної громади та органу місцевого самоврядування.

Присутні представники об’єктів торгівлі пропонували свої варіанти обмеження часу продажу алкогольних напоїв і стверджували, що такі стримуючі заходи призведуть до того, що істотно зросте тіньовий сегмент алкогольного ринку. Крім того, суб’єкти господарювання переймаються через те, що такі заходи призведуть до втрати значної частини їхнього прибутку, а тому запропонували впровадити певну компенсацію.

За підсумками наради Олександр Грабенко надав доручення директору департаменту з питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій Андрію Паливоді провести робочу зустріч з представниками відповідних об’єктів торгівлі і дати оцінку можливим втратам для них від введення заборони продажу алкогольних напоїв у нічний час.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *