Прокуратура області перевірила органи пробації

Прокуратура області перевірила органи пробації

Органами прокуратури області проведено перевірки додержання вимог кримінально-виконавчого законодавства в уповноважених органах з питань пробації при виконанні покарань, не пов’язаних із позбавленням волі.

Перевірки засвідчили неналежне виконання органами пробації покладених на них функцій, зокрема неналежне проведення соціально-виховної та профілактичної роботи із особами засудженими до покарань, не пов’язаних із позбавленням волі.
На обліках уповноважених органів з питань пробації Кіровоградщини у 2017 році перебувало 360 осіб, засуджених до покарання у виді громадських робіт, упродовж 2018 року – 141 особа.
Найпоширеніші порушення виявлені прокурорами при відбуванні покарання у виді громадських робіт є порушення строків видачі направлень для відбування покарання та неналежний контроль за виконанням засудженими даного виду покарання.
Не сприяють виконанню покарань і посадові особи тих підприємств, на яких засуджені відбувають покарання. У разі неявки засудженого не в кожному випадку повідомляються про такі факти органи пробації. Так один із засуджених упродовж двадцяти днів не з’являвся для відбування громадських робіт до селищної ради, тоді як сільрада повідомила про вказаний факт відділ пробації лише на двадцятий день.
Не в усіх районах та містах області з органами місцевого самоврядування погоджено перелік та види суспільно-корисних робіт.
Органами прокуратури виявлено численні порушення щодо недодержання вимог ст. 13 Закону України «Про пробацію» в діяльності органів уповноважених з питань пробації. Такі порушення встановлено прокурорами Новоукраїнської та Олександрійської місцевих прокуратур.
Також мають місце порушення вимог законодавства в частині здійснення контролю за поведінкою осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням.
За результатами перевірок на усунення порушень закону внесено 11 документів прокурорського реагування.
Питання дотримання законності при виконанні кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, перебуває на постійному контролі органів прокуратури області.

Прес-служба прокуратури Кіровоградської області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *