Кожна п’ята проба води на Кіровоградщині не відповідає вимогам

Перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко провів засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Учасники засідання розглянули два питання – про стан забезпечення населення області питною водою та про заходи щодо запобігання виникненню пожеж у лісових масивах.
Інформуючи з першого питання порядку денного, начальник управління держнагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби України в області Олена Черненко зауважила, що із 299 водогонів, які функціонують на Кіровоградщині, чинним нормам не відповідають 15,7% (переважно це сільські та селищні водогони). Серед основних порушень – невизначеність балансоутримувачів, незадовільний технічний і санітарний стан водонапірних башт, зношеність водопроводів, відсутність контролю за якістю води тощо.
Директор Кіровоградськго обласного лабораторнго центру МОЗ України Іван Касьяненко повідомив, що минулого року в області досліджено 2673 проби водопровідної питної води, з яких практично кожна п’ята (18,5%) не відповідала вимогам. Серед основних порушень – відхилення від норм за санітарно-хімічними показниками, зокрема, підвищений вміст радіоактивних елементів та нітратів. За мікробіологічними показниками відхилення від норми незначні – близько 5%. Однак, посадовець зауважив, що лише 25% сільських населених пунктів області забезпечено централізованим водопостачанням, а 75% сільського населення споживає воду з нецентралізованих джерел - колодязів, вода в яких за показниками безпечності та якості в декілька разів гірша, ніж водопровідна.
Про надання послуг водопостачання ОКВП “Дніпро-Кіровоград” поінформував директор підприємства Роман Ілик. За його словами, основний забір води здійснюється з Кременчуцького водосховища, після чого вода надходить до комплексу споруд Дніпровської водоочисної станції у Світловодську, де відбувається процес очищення та знезараження. Зважаючи на це, вода, що потрапляє до споживачів, відповідає санітарно-епідеміологічним нормам. Однак існує проблема застарілих трубопроводів у будинках, тому споживачам рекомендують користуватися фільтрами технічної очистки.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *