Оплата та оподаткування за оформлення спадщини

До Компаніївського бюро правової допомоги Кропивницького місцевого центру з надання БВПД надійшло звернення щодо роз’яснення питання – оплати та оподаткування за оформлення спадщини.

Консультує головний спеціаліст Компаніївського бюро правової допомоги – Ірина Дремлюга.

За видачу свідоцтва про право на спадщину в державних нотаріальних конторах:

стягується державне мито в розмірі, затвердженому Декретом Кабінету Міністрів України № 7-93 від 21.01.1993 року «Про державне мито»;

справляється плата за надання додаткових платних послуг в розмірах, встановлених Тарифами за надання державними нотаріусами додаткових послуг правового характеру, які не пов’язані із вчинюваними нотаріальними діями, а також послуг технічного характеру, затверджені наказом управління юстиції.

Приватними нотаріусами за видачу свідоцтва про право на спадщину справляється плата, розмір якої визначається за домовленістю між нотаріусом та громадянином або юридичною особою, згідно ст. 31 Закону України «Про нотаріат».

Окремо стягується реєстраційний збір за проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, розмір якого затверджений Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Підсумковий розмір оплати за оформлення спадщини залежить від складності наданих консультацій, кількості зроблених запитів в межах спадкової справи, кількості виготовлених документів та виданих свідоцтв про право на спадщину.

Питання ж оподаткування спадщини врегульовано ст. 174 Податкового кодексу України.

Процедуру оформлення спадщини та ставка оподаткування для близьких родичів спадкодавця, які є членами сім’ї другого ступеня споріднення прописана в Законі України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування спадщини» (від 23.02.2017 № 1910-VIII).

Згідно з пп. 14.1.263 пункту.14.1 статті 14 Податкового кодексу України, членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення для цілей оподаткування вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені.

Членами сім’ї фізичної особи другого споріднення для цілей оподаткування вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки.

Ставка податку за Податковим кодексом України Категорія спадкоємців Об’єкти спадщини
Ставка податку 0 % Військовий збір не сплачується Члени сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення, громадяни України – діти, в тому числі усиновлені, батьки, чоловік або дружина Будь-який об’єкт спадщини
Члени сім’ї спадкодавця другого ступеня споріднення, громадяни України – рідні брати та сестри, дід та баба, онуки Будь-який об’єкт спадщини
Ставка податку 5 %, + сплачується військовий збір 1,5 % Інші спадкоємці, які не відносяться до членів сім’ї спадкодавця першого та другого ступеня споріднення, громадяни України Будь-який об’єкт спадщини
Ставка податку 18 %, + сплачується військовий збір 1,5 % Будь-який спадкоємець, незалежно від ступеня споріднення, який успадковує майно спадкодавця – нерезидента (якщо померлий не був громадянином України) або якщо майно успадковується будь-яким спадкоємцем – нерезидентом (який не є громадянином країни).

До цієї категорії спадкоємців входять і діти спадкодавця, які є громадянами інших держав

Будь-який об’єкт спадщини

У разі спадкування будь-яких об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою оціночна вартість таких об’єктів з метою оподаткування не визначається.

В інших випадках отримання доходів у вигляді об’єктів спадщини об’єктом оподаткування є оціночна вартість таких об’єктів, визначена згідно із законом (п.174.8 ст.174 ПКУ).

На спадкоємців-нерезидентів обов’язок по сплаті податку та військового збору покладається до видачі свідоцтва про право на спадщину.

Інші спадкоємці можуть сплатити нараховані суми податків як до видачі свідоцтва про право на спадщину, так і в наступному році.

Особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину.

За додатковою інформацією звертайтеся до Кропивницького місцевого центру з надання БВПД за адресою: м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка, 64/53. Тел.:09587 662 33, (0522) 32-08-24.

Адреси бюро правової допомоги:

Долинське бюро правової допомоги 

м. Долинська, вул. Шевченка, 59

Компаніївське бюро правової допомоги

смт Компаніївка, вул. Паркова, 4

Новомиргородське бюро правової допомоги

м. Новомиргород, вул. Соборності, 106

Новгородківське бюро правової допомоги 

смт Новгородка, вул. Центральна, 1

Устинівське бюро правової допомоги

смт Устинівка, вул. Благодатна, 1.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *