На Кіровоградщині розпочалася реформа первинної ланки охорони здоров’я

Реформа первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД) з квітня 2018 року вступила в активну фазу – пацієнти почали укладати декларації про надання медичних послуг з лікарями, яких обрали. Детально про початок медичної реформи на Кіровоградщині під час прес-конференції поінформував директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олег Рибальченко.
За словами посадовця, зміни в системі первинної медико-санітарної допомоги впроваджуються і в структурі, і у фінансуванні. Нині структура первинки в області представлена 21 центром ПМСД, що мають статус юридичних осіб. Складова центрів – лікарські амбулаторії та ФАПИ. У ході реформи центри ПМСД буде реорганізовано в неприбуткові комунальні підприємства, мережа лікарських амбулаторій загальної практики - сімейної медицини розшириться до 141 (буде побудовано 21 нову), а ФАПИ стануть підрозділами амбулаторій – пунктами здоров’я, куди двічі на тиждень виїжджатиме для прийому пацієнтів лікар амбулаторії. Таким чином, за словами Олега Рибальченка, буде реалізовано основну мету реформування первинки – забезпечено максимальний доступ населення до послуг лікаря.
Стосовно укладання декларацій про надання медичних послуг директор департаменту повідомив, що в області цей процес уже стартував. Кожен пацієнт, який визначився з лікарем, може звернутися до нього і укласти таку декларацію. Процес максимально простий – паспортні дані, ідентифікаційний код та номер телефону особи вноситься до електронного реєстру Національної служби здоров’я України, потім пацієнту приходить відповідне повідомлення на телефон про реєстрацію. Після цього декларацію роздруковують і підписують.
Олег Рибальченко підкреслив, що декларації із сімейним лікарем можуть укладати всі пацієнти, з лікарем-педіатром батьки на обслуговування дітей, а з лікарем-терапевтом – дорослі. Максимальне навантаження пацієнтів на сімейного лікаря складає 2000 осіб, на терапевта – 1800, на педіатра – 900. Відмовити в укладанні декларації лікар може пацієнту тільки тоді, коли вже набрав граничну кількість людей для обслуговування, або у випадку, коли є технічні збої в програмі (запропонує звернутися пізніше). Посадовець також наголосив, що лікарі не мають права відмовляти в наданні медичних послуг тим пацієнтам, які поки ще не визначилися і не підписали декларацію.
Заклади первинної медико-санітарної допомоги будуть фінансуватися державою з розрахунку на кожного пацієнта який уклав декларацію. Базова ставка складатиме 370 гривень на пацієнта в рік, але при цьому ще враховуватиметься віковий коефіцієнт, на який буде помножено цю суму: діти до 6 років матимуть коефіцієнт 4, діти 6-17 років – 2,2, працездатні дорослі віком 18-39 років – 1, дорослі 40-64 років – 1,2, а старші за 65 років – 2. Кошти між лікарями первинної медицини розподілятиме головний лікар закладу пропорційно до кількості осіб, з якими укладено декларації. Олег Рибальченко підкреслив, що усі звернення пацієнтів до первинки будуть безплатними, а кошти, що заклади отримуватимуть на пацієнтів йтимуть виключно на розвиток амбулаторій і на зарплату лікарям. Зміни у частині фінансування почнуть впроваджувати з 1 липня цього року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *