У міській раді Кропивницького обговорювали тему діяльноності ОСББ та керуючих компаній

Діяльність ОСББ та майбутніх керуючих компаній стала предметом детального обговорення під час Дня депутата у міській раді Кропивницького 03 квітня.

Для відвертої розмови у сесійній залі міськради цього дня зібралися депутати, працівники профільних виконавчих органів, представники об’єднань співвласників житла, завідувачі будинків, зацікавлена громадськість і журналісти. Тема актуальна, оскільки із 10 червня 2018 року вступає в дію Закон України «Про житлово-комунальні послуги», яким регулюються питання щодо обслуговування та управління багатоквартирними будинками.

- Реформування системи управління житловим фондом протягом останніх десятиліть стало соціально найгострішим питанням у нашому суспільстві, - відзначив у своєму вступному  слові секретар міської ради Андрій Табалов. -   Незважаючи на це, серйозних позитивних зрушень та реформ у цій сфері досі не відбувалося.  Застарілі принципи роботи управління житловим фондом, відсутність системних перетворень, недосконалість тарифної політики, неналежне і неефективне утримання житлового фонду призвело до критичного стану основних фондів підприємств житлово-комунального господарства.

На переконання секретаря міської ради, головне завдання влади сьогодні – реформувати систему управління житловим фондом, покращити умови: проживання мешканців, утримання будинків, споруд і прибудинкових територій, посилити вплив мешканців на якість обслуговування житла, стимулювати мешканців до створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та впровадження системи управителів на ринку житлових послуг.

            - Реформування має проводитись з урахуванням інтересів кожної конкретної людини, - наголосив Андрій Табалов. - Створення ОСББ, визначення меж прибудинкових територій та передачі їх об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків має бути пріоритетним в реформуванні системи управління житловим фондом міста.

Як повідомив начальник головного управління ЖКГ Віктор Кухаренко, станом на початок 2018 року у Кропивницькому створено 81 ОСББ, які разом об’єднують 101 житловий будинок.

З метою зміцнення інституту громадських об’єднань, популяризації, активізації створення ОСББ  в обласному центрі рішенням міської ради затверджено Програму сприяння створенню та підтримки функціонування об’єднань співвласників багатоквартирних будинків у м. Кіровограді на 2016-2018 роки, яка передбачає виконання капітальних ремонтів конструктивних елементів будинків ОСББ на умовах співфінансування.

Пріоритетними напрямками співфінансування капітальних ремонтів є ремонти покрівель, ліфтів, інженерних мереж, вимощення, фасадів та утеплення тощо.

Співфінансування капітальних ремонтів житлового фонду ОСББ відбувається на наступних умовах:

  • капітальний ремонт для новостворених ОСББ на умовах співфінансування (80 % - міський бюджет, 20 % - кошти ОСББ);
  • капітальний ремонт для існуючих ОСББ на умовах співфінансування (65 % - міський бюджет, 35% - кошти ОСББ);
  • капітальний ремонт в будинках ОСББ, де подальша експлуатація неможлива, здійснюватиметься за рахунок коштів міського бюджету без дольової участі ОСББ (за винятком, якщо неможливість подальшої експлуатації житлового будинку не є наслідком бездіяльності ОСББ).

Так, у 2017 році, відповідно до Програми співфінансування, було передбачено капітальні ремонти 11 об’єктів житлового фонду на умовах співфінансування, з яких реалізовано у повному обсязі капітальні ремонти на 9 об’єктах на суму 1 547 526 грн, на інші 2 об’єкти виготовлено проектно-кошторисну документацію (утеплення фасаду житлового будинку по вул. Євгена  Маланюка, 24 на суму 24 731,66 грн; капітальний ремонт інженерних мереж житлового будинку по вул. Волкова, 30 на суму 6 313,71 грн), зокрема:

  • капітальний ремонт покрівлі по вул. Євгена Маланюка, 22   (ОСББ «Маланюка-22») – 284 864,10 грн;
  • капітальний ремонт електричних мереж по вул. Івана Похитонова, 14/11 (ОСББ «Босфор») -  64 964,24 грн;
  • капітальні ремонти покрівель житлових будинків по   вул. Волкова, 6,  корп. 1, 2, 3, 5 (ОСББ «Наш дім Волкова 6») –        523 055,66 грн;
  • капітальний ремонт покрівлі житлового будинку по   вул. Академіка Тамма, 3/163 (ОСББ «Європейський») –      233 365,18 грн;
  • капітальний ремонт інженерних мереж холодного водопостачання житлового будинку по вул. Нижній  П’ятихатській, 20-а (ОСББ «Гірничий 20-а») – 148 508,84 грн;
  • капітальний ремонт 2 вантажних ліфтів житлового будинку по вул. Юрія Коваленка, 9 (ОСББ «Колоски») – 292 768,00 грн.

- Фінансування Програми співфінансування проводиться в межах бюджетних призначень, затверджених рішенням про міський бюджет на відповідний рік: на співфінансування капітальних ремонтів новостворених та існуючих ОСББ у 2018 році передбачено 2,0 млн. грн., - підкреслив Віктор Кухаренко. - Наразі Програма співфінансування удосконалюється з врахуванням вимог найактивніших голів ОСББ міста Кропивницького в частині відсоткового співвідношення співфінансування.

Посадовець також відзначив, що спеціалістами головного управління продовжується роз’яснювальна компанія щодо активізації створення ОСББ у  багатоквартирних будинках міста Кропивницького та їх діяльності. Однак, у разі, якщо співвласники багатоквартирного будинку, в якому не створено об’єднання співвласників, не приймуть рішення про форму управління багатоквартирним будинком, таким будинком опікуватиметься управитель, який буде призначений на конкурсних засадах виконавчим органом місцевої ради, на території якої розташований багатоквартирний будинок.

Управитель багатоквартирного будинку - фізична особа - підприємець або юридична особа - суб’єкт підприємницької діяльності  за договором із співвласниками забезпечуватиме належне утримання та ремонт спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території та належні умови проживання і задоволення господарсько-побутових потреб. Вартість послуг з управління багатоквартирним будинком визначатиметься за згодою сторін та зазначатиметься у договорі з управителем.

Головне управління житлово-комунального господарства визначене організатором конкурсу з призначення управителя багатоквартирного будинку у  Кропивницькому і своїм наказом вже затвердило Положення про проведення конкурсу та склад конкурсної комісії з призначення управителя багатоквартирного будинку у м. Кропивницькому.

- Таким чином, саме головне управління житлово-комунального господарства буде організовувати та проводити конкурс з призначення управителя багатоквартирних будинків комунальної власності, в яких не було створено ОСББ або які самостійно не визначились з управителем, - звернув увагу Віктор Кухаренко.

На думку депутата Олександра Цертія, саме управителі стануть найближчим часом найпоширенішою формою організації обслуговування багатоквартирних будинків. Тож, враховуючи, що ринку послуг управителів в Україні поки що не сформовано, важливою є готовність існуючих ЖЕО працювати в нових умовах, перетворитися з підприємства –надавача послуг на ефективного менеджера з функціями контролю. Олександр Цертій також запропонував підтримати голів ОСББ у Кропивницькому, які скаржилися на відсутність процедури закріплення за об’єднаннями співвласників житла  прилеглої до будинку земельної ділянки.

Секретар міської ради підтримав таку пропозицію і запевнив, що земельні  питання ОСББ будуть найближчим часом розглянуті на профільній депутатській комісії.

- Попри те, що Кабінет Міністрів ніяк не може затвердити процедуру виділення землі для ОСББ на державному рівні, маємо знайти розв’язання проблеми в законний спосіб на місці, - зазначив Андрій Табалов. – Тож ці питання можна ще раз детально обговорити на земельній комісії за участі спеціалістів юридичного управління.

Під час Дня депутата представників ОСББ ознайомила із впровадження в Кропивницькому державної програми «Теплий кредит»  начальник відділу мікро, малого та середнього бізнесу філії Кіровоградського обласного управління акціонерного товариства «Ощадбанк» Оксана Боліла.

Тему діяльності  об’єднань співвласників порушив голова Ради голів ОСББ Олександр Шеремет, а позитивним досвідом роботи поділилася голові правління ОСББ   «Маланюка - 22»  Наталія Погоріла.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *