Медична реформа у Кропивницькому: план дій і перспективи

Закон України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» дав старт довгоочікуваній медичній реформі в Україні. Відповідні заходи з реалізації державної політики у сфері охорони здоров’я реалізуються і у Кропивницькому. Про це під час апаратної наради у міській раді повідомила начальник управління охорони здоров’я Оксана Макарук.

За її словами, у 2018 році зміни в системі охорони здоров’я торкнуться тільки первинної ланки, тобто роботи сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів. Реформа вторинної і третинної ланок – роботи звичайних лікарень і вузькоспеціалізованих медустанов, почнеться у 2019 році та має завершитися до 2020 року. Наразі Міністерство охорони здоров’я вже ухвалило всі необхідні документи для впровадження медреформи й написало приблизний “план робіт”.

- Планується, що від липня 2018 року запрацює система, яку назвали “гроші ходять за пацієнтом”. Якщо раніше держава утримувала медичні заклади, то тепер бюджетні кошти йтимуть на закупівлю у медичних закладів їхніх послуг. Це дозволить зробити систему, яка розроблялась в умовах планової економіки, відповідною до ринкових реалій, - зазначила Оксана Макарук. - Держава платитиме за послуги не лише державним і комунальним, але й приватним медичним закладам. За задумом авторів реформи, це має змусити медичні заклади змагатися за пацієнтів, позбавить необхідності фінансування лікарень, які не мають навантаження, на яке вони розраховані, а також дасть свободу лікарям, що зможуть надавати власні послуги як приватні підприємці. Тобто зарплатня лікаря первинної ланки - сімейних лікарів, дільничних терапевтів і дільничних педіатрів, залежатиме від кількості пацієнтів у кожного з них, а не від фіксованої ставки.

За словами керівника управління охорони здоров’я, система працюватиме так: кожен пацієнт або його батьки обирають лікаря, до якого бажають ходити на прийом. Разом із лікарем в електронному вигляді пацієнт укладає безтермінову електронну декларацію про обслуговування. У разі переїзду або незадовільного сприйняття якості медичних послуг людина зможе укласти договір з іншим лікарем.

- Держава в повному розмірі оплачуватиме прийоми і базовий пакет аналізів безпосередньо тій лікарні, де ви лікуєтеся. Виходить, ніби кожен окремий пацієнт сплачує за свій прийом, тільки кошти надає держава, - підкреслила Оксана Макарук. - У 2018 році на одного пацієнта держава виділятиме 370 грн. Один лікар може обслуговувати максимум дві тисячі пацієнтів.

Посадовець повідомила про те, що, медичні послуги поділятимуться на два пакети:

червоний – це послуги, які оплачуватиме сам пацієнт, наприклад, неекстрена стоматологія, звернення до лікаря без направлення, естетична медицина;
зелений пакет – послуги, які 100-відсотково оплачуватиме держава: невідкладна, первинна та паліативна допомога.

Це означає, що усі звернення до сімейних лікарів, педіатрів та терапевтів, термінові операції, а також догляд і знеболювання для важко і смертельно хворих залишатимуться безкоштовними.

Оксана Макарук також наголосила на тому, що хоч медичні послуги формально і надаватимуться на страховій основі, жодних додаткових відрахувань через це українці не робитимуть. Завдяки реформі буде створено Національну службу здоров’я України (НСЗУ), що фактично виконуватиме роль страховика. Гроші на покриття видатків надходитимуть до цієї фінансової організації з державного бюджету. Фактично ті податки, які сплачують громадяни України, і будуть своєрідними “страховими внесками”, які підуть на їхнє медичне обслуговування.

Керівник управління охорони здоров’я додала, що для того, щоб лікувальні установи змогли почати працювати за новими правилами, місцевій владі необхідно їх автономізувати. Після цього вони зможуть отримувати фінансування від Національної служби здоров’я за підписані з лікарями декларації та надані медичні послуги. Медустанови, які будуть автономізовані, отримають на первинну допомогу за одного пацієнта 370 гривень на рік без урахування вікових категорій. Як неприбуткові підприємства, медзаклади не будуть платниками податку на прибуток і зможуть самостійно розпоряджатися отриманими коштами.

Крім того Оксана Макарук окреслила три важливі кроки, які потрібно зробити у І півріччі 2018 року, щоб реформа запрацювала з 01 липня 2018 року:

У перші місяці 2018 року всі географічні одиниці, яким належать медустанови - район, місто або об’єднана територіальна громада, повинні своїми рішеннями перевести всі медустанови, які надають послуги з первинної медичної допомоги на їх території, зі статусу бюджетних установ у статус некомерційних підприємств. При цьому форма власності у них залишиться колишньою – комунальною;
Підключитися до системи електронної охорони здоров’я e-Health. Оплата буде відбуватися на підставі електронних, а не паперових звітів про надані послуги;
Провести в регіоні приписну кампанію. Тобто медустанови та сімейні лікарі повинні провести роз’яснювальну кампанію з населенням, щоб простимулювати людей підписати електронні декларації з сімейними лікарями.

Оксана Макарук наголосила на тому, що у перспективі пацієнти також відчують на собі запровадження електронної системи охорони здоров’я e-Health. Завдяки їй медичні картки українців будуть електронними, а записатися на прийом до лікаря можна буде онлайн. Також завдяки цій системі пацієнти зможуть відслідковувати наявність у конкретних лікарнях безкоштовних ліків.

За словами посадовця, на сьогодні первинну медичну допомогу в обласному центрі надають 3 заклади: два Центри первинної медико-санітарної допомоги та КЗ «Амбулаторія загальної практики-сімейної медицини». Всі заклади зареєстровані в електронній системі e-Health. Представники закладів охорони здоров’я неодноразово брали участь у різноманітних семінарах, конференціях, нарадах щодо реформування системи охорони здоров’я та застосування медичних інформаційних систем.

Наказом управління охорони здоров’я створена робоча група з числа лікарів, юристів, економістів лікувальних закладів по впровадженню медичної реформи у м. Кропивницькому та донесенню її ключових моментів до широкого кола громадськості.

Робота продовжуватиметься і надалі, щоб медична реформа у Кропивницькому запрацювала вчасно та на повну силу.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *