У червоної лисиці з території Компаніївського району виявлено трихінельоз

При проведенні Кіровоградською регіональною державною лабораторією ветеринарної медицини моніторингових діагностичних досліджень в біологічному матеріалі, відібраному в результаті відстрілу червоних лисиць в мисливських угіддях поблизу с.Сасівки Компаніївського району, в одній пробі м’язів голови лисиці виявлено наявність личинок трихінел.

Спеціалісти ветеринарної медицини Компаніївського відділу Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області проводять епізоотичне розслідування даного випадку. Матеріали розслідування будуть розглянуті на засіданні державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Компаніївській райдержадміністрації і затверджено план заходів щодо ліквідації осередку трихінельозу.

Згідно з вимогами чинної інструкції з діагностики, профілактики та ліквідації трихінельозу тварин заходи поширюються на територію в радіусі 30 км навколо осередку, де виявлено захворювання. Тобто в це коло входять Кіровоградський, Бобринецький, Новгородківський, Долинський райони та м. Кропивницький.

Оскільки м’ясо червоних лисиць люди не вживають, даний випадок не становить загрози їхньому здоров’ю та життю. Проте існує небезпека поширення циркуляції даного паразита на інших домашніх тварин, у першу чергу свиней, коней, нутрій, внаслідок вживання м’яса яких у людей може виникнути дане захворювання.

Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області закликає громадян звертати особливу увагу на небезпеку споживання м’яса свиней (зокрема диких) без проведення ветеринарно-санітарної експертизи туші на трихінельоз. З цією метою слід відмовитись від споживання м’яса, придбаного на стихійних ринках, а також не проводити подвірний забій тварин без ветеринарного контролю.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *