Кропивничанським школярам розповіли про права, правопорушення та їх наслідки

 У рамках правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО», 1 лютого 2018 року, у Кіровоградській обласній бібліотеці для юнацтва ім. Є.Маланюка, адвокат Володимир Буряк та фахівчині Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кіровоградській області – заступниця директора Олена Шишкарьова та начальниця відділу комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Ольга Салоїд, говорили з учнями 9-х класів Кіровоградського обласного загальноосвітнього навчально-виховного комплексу гуманітарно-естетичного профілю про права, правопорушення та їх наслідки.

Під час спілкування з учнями Олена Шишкарьова нагадала їм про те, що

право на безоплатну вторинну правову допомогу мають найбільш чутливі та соціально незахищені категорії осіб, такі як: ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», малозабезпечені, люди з інвалідністю, переселенці та особи, які претендують на отримання статусу внутрішньо переміщеної особи, біженці. Крім того, розширено категорію дітей як суб’єктів права на БВПД. Отримати її відтепер можуть не лише діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, а усі діти, а також особи, які стали жертвами домашнього насильства.

Правову допомогу надають юристи центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, або бюро правової допомоги, а також адвокати, які співпрацюють із центрами. Послуги юристів та адвокатів оплачує держава.

Володимир Буряк поінформовав  про юридичну відповідальність неповнолітніх; про види та заходи виховного характеру, які застосовуються до неповнолітніх у разі вчинення злочину. Окрім того, адвокат розповів про можливість застосування покарання за вчинене протиправне діяння, про цивільну відповідальність за завдану майнову шкоду та накладення адміністративного стягнення у разі вчинення адміністративного проступку.

Про правопросвітницький  проект «Я МАЮ ПРАВО» детально розповіла Ольга Салоїд. Зокрема, вона повідомила, що 2018 рік за Указом Президента України оголошений роком реалізації правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО». Законодавство постійно змінюється, а тому громадянам досить складно орієнтуватися в їх змінах. Саме цей проект сприяє інформуванню громадян про гарантовані їм Конституцією та законами України права, зокрема через засоби масової інформації, шляхом запровадження телефонних «гарячих ліній», організації правопросвітніх заходів, виготовлення та розповсюдження відповідних інформаційних матеріалів.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кіровоградській області працює за адресою: вул. Дворцова, 32/29, м. Кропивницький, тел. (0522) 37-12-50, 32-07-97, 0991048038.

Місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходяться за адресами:

Голованівський місцевий центр з надання БВПД

смт Голованівськ, вул. Ціолковського, 1

Тел.: (05252) 2-25-83, 068 834 77 45, 093 423 33 73

Кропивницький місцевий центр з надання БВПД

м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка, 64/53

Тел.: 095 87 662 33, (0522) 32-08-24

Олександрійський місцевий центр з надання БВПД

м. Олександрія, вул. Першотравнева, 18

Тел.: (05235) 7-04-40, 7-04-04.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *