Сто років Соборності України відзначили у Кропивницькому

Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України… Саме ці слова пролунали 100 років тому (22 січня 1919 року) на Софіївській площі в Києві під час оголошення Акту Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки.
Акт Злуки був глибоко детермінований історично і спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну національну державу. Він став могутнім виявом волі українців до етнічної й територіальної єдності, свідченням їхнього самоусвідомлення, важливою віхою процесу становлення політичної нації.
Згідно з Указом Президента України від 21 січня 1999 року № 42/99 22 січня в Україні Офіційно відзначається День Соборності України.

Представники громадськості обласного центру поклали букети квітів до пам’ятної дошки Герою України Віктору Чміленку, пам’ятного знака Героям Небесної Сотні, та до підніжжя монументу Тараса Шевченка. Далі колонна рушила до місця проведення мітингу – пам’ятника Володимиру Винниченку. На чолі колонни з історичними фотографіями в руках йшла молодь, за ними крокував військовий оркестр, який виконував урочисті пісні, а в середині колонни несли 18-и метровий прапор України.

Біля монументу Володимиру Винниченку відбувся мітинг. Яскравим фіналом свята стало утворення кола навколо велетенського прапора України і спільне виконання Держaвного Гімну.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *