Будні ЖЕО №3: актуально про роботу комунальників у Кропивницькому

ЖЕО №3 у Кропивницькому майже рік тому очолив Олександр Васильович Довгаль. Діставши в розпорядження хазяйство у досить занедбаному стані, найголовнішою метою стало поступово звільнятись від чималого боргу. А борг станом на 1 квітня 2018 року у ЖЕО№3 становив більше 4 млн. грн.

Найбільшими боржниками є багатоповерхові будинки. Наприклад, жителі п’ятиповерхівки з шести під’їздів заборгували в цілому більше 38 тисяч гривень. А жителі багатоповерхівки за адресою вул. Вокзальна (на першому поверсі якої розташована стоматологічна дитяча поліклініка) попри численні борги в загальній сумі 61 тисяча гривень, регулярно звертаються до ЖЕО з проханнями вирішити ту чи інші комунальну проблему.

Також на балансі ЖЕО№3 знаходяться 5 гуртожитків, жителі яких є злісними неплатниками.

Претензійна робота дає свої плоди, але це довготривалий процес. З моменту подання на розгляд суду проходить від 3 місяців до прийняття рішення. А далі завдяки сприянню виконавчих служб процес погашення заборгованості рухається далі. Іноді жителі самостійно звертаються до ЖЕО з проханням реструктуризації боргу для повного погашення. В такому знаходять спільний компроміс, який влаштує обидві сторони.

Ще однією серйозною проблемою є викрадення електроенергії. Жителі багатоповерхівок вигадують різні способи підключення до електромережі освітлення під’їзду. Так наприклад, однакові багатоповерхівки можуть мати дуже різні витрати на освітлення під’їзду - в одній багатоповерхівці 1000 Квт, а в іншій 3 Квт.

Взагалі, як зазначає Олександр Васильович, ЖЕО немає таких важелів впливу на неплатників як наприклад Водоканал чи Обленерго - відключити боржника від споживання послуги водопостачання та електроенергії. Тому закликати громадян до своєчасного розрахунку - майже єдиний засіб впливу.

Гостро стоїть кадрове питання в ЖЕО. Є потреба у слюсарях. По допомогу звертались до Центру зайнятості. Але чимало кваліфікованих спеціалістів від’їжджають на заробітки закордон, тому фахівці такої спеціалізації завжди потрібні.

Актуальним питанням для комунальників лишаються самовільно створені жителями багатоповерхівок погреби. На даний момент на підпорядкованій ЖЕО №3 території знаходиться 1665 погребів. З яких 146 знаходяться в занедбаному чи аварійному стані. З початку 80-х років погреби створювали жителі багатоповерхівок стихійно, без дотримання будь яких технічних рекомендацій. А тому, погреби стають нагальною проблемою ЖЕО. Окрім спецінспекції, яка може покласти відповідальність на власника потребу усунути аварійний стан чи ліквідувати його, важелів впливу на жаль немає.

- В цілому, комунальникам роботи завжди вистачає - зазначає Олександр Васильович, - Минулого місяця наприклад пронісся містом буревій. Одразу додалось чимало роботиб розпиляти та прибрати зламані дерева, прибрати розкидане вітром сміття та інше.

Активна робота ведеться з аналізу скарг, які з питань ЖКГ надходять на гарячу лінію міського голови. Приймаються оперативні рішення щодо розв’язання проблем заявників.

В найближчому майбутньому керівництво ЖЕО планує придбати техніку для прибирання опалого листя та снігоприбиральну техніку. Також у перспективі планується запустити акцію для багатоквартирних будинків, що не мають заборгованості - встановлення металопластикових вікон у під’їздах.

Олександр Васильович наголошує, що успіх діяльності ЖЕО залежний від ставлення жителів міста до роботи комунальних служб. Тільки у взаємному партнерстві можлива ефективна робота комунальників на благо громади.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *