Сьогодні Кіровоградщину з робочим візитом відвідала дружина Президента України Марина Порошенко

Перша леді разом із головою Кіровоградської облдержадміністрації Сергієм Кузьменко та міським головою Андрієм Райковичем ознайомилася з роботою першого Інклюзивно-ресурсного центру у Кропивницькому. Марина Порошенко поспілкувалась з колективом ІРЦ, а також відвідала логопедичне заняття для дошкільнят.
Перша леді також оглянула приміщення Центру, де облаштовано кімнати для проведення індивідуально-корекційної роботи, групових корекційно-розвиваючих занять з розвитку комунікативної та емоційно-соціальної сфери, а також для роботи з дітьми в кімнаті сенсорно-моторної інтеграції та лікувальної фізкультури.
Як повідомила начальник управління освіти міської ради Кропивницького Лариса Костенко, нинішнього року за підтримки обласної та міської влади заплановано відкриття іще одного такого Центру на базі однієї із шкіл. Вона також додала, що в дошкільних і загальноосвітніх закладах міста діє мережа із класів і груп комбінованого типу, оснащених необхідним обладнанням та інвентарем для занять з особливими дітьми.
Дружині Президента також презентували спеціальний автобус для перевезення дітей з особливими потребами, що придбано обласною та міською владою наприкінці минулого року.
Марина Порошенко: “Із першого вересня в Україні мають запрацювати інклюзивно-ресурсні центри, які надаватимуть освітні та корекційні послуги дітям з особливими освітніми потребами”. Вона зазначила, що сьогодні з керівниками органів місцевого самоврядування підписано меморандум про створення в Кіровоградській області двадцяти інклюзивно-ресурсних центрів, які поповнять мережу таких центрів по всій Україні і які, на виконання постанови Кабінету Міністрів, мають запрацювати з 1 вересня нинішнього року та надавати освітні і корекційні послуги дітям з особливими освітніми потребами.
Марина Порошенко зазначила, що інклюзивно-ресурсні центри мають створюватись на максимально близькій відстані до місця проживання сімей, в яких зростають такі діти, аби їм було зручно діставатися до цих центрів. Тут вони отримуватимуть необхідні послуги, тут перебуватимуть на обліку, під супроводом фахівців, починаючи із 2 до 18 років, тобто весь період, коли дитина навчається, здобуваючи дошкільну, шкільну, професійну освіту, а, якщо є змога – то й вищу. І це абсолютно новий сучасний, європейський підхід щодо надання освітніх послуг дітям з особливими потребами.
Щодо інклюзивно-ресурсного центру у Кропивницькому, де побувала дружина Президента України, то вона зазначила, що їй сподобались фахівці, які там працюють. Відчувається, що вони знають свою справу. Це підтвердили і батьки дітей, з якими спілкувалася Марина Порошенко. Вони дякують фахівцям і задоволені тими успіхами, які мають їхні діти. Звісно, приміщення потребує певної модернізації, а сам центр – додаткового оснащення, але перший крок зроблено, і це дуже важливо. Головне, що такі центри відкриваються, що є фахівці, які допомагають дітям з особливими освітніми потребами. Дуже важливо, щоб такі діти не чекали. Вони ростуть і кожен втрачений рік може стати точкою неповернення до тих можливостей, які можна скорегувати, з огляду на майбутнє життя дитини.
Журналісти цікавились також, де мають знаходитись інклюзивно-ресурсні центри – чи на базі шкіл, чи це мають бути нові, окремі заклади?
Марина Порошенко повідомила, що сьогодні керівництву області передано два типові проекти таких центрів, розроблені спільно з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, які рекомендовані для використання та втілення в життя в кожній області.
Один із проектів – розташування інклюзивно-ресурсного центру на базі школи. Це більше стосується невеликих населених пунктів та сільської місцевості, де є мережа опорних шкіл, а такі школи оснащені шкільним транспортом. Тому дітей з інвалідністю можна буде довозити сюди і тут вони отримуватимуть додаткові корекційні та освітні послуги і під час навчання, і після навчання. Тобто можна буде використовувати спільно як шкільні приміщення, так і приміщення, які будуть належати інклюзивно-ресурсному центру. І від такої командної співпраці виграють усі.
У густонаселених містах, натомість, школи не завжди мають додаткові вільні приміщення, які можуть надати для інклюзивно-ресурсних центрів. Тому для таких територій рекомендовано другий проект, що передбачає розташування центру в окремій будівлі. У містах функціонує громадський транспорт і, завдяки цьому, буде можливість туди добратися.
Також дружина Президента України повідомила, що буде створено спеціальний реєстр, де акумулюватимуться дані про дітей з особливими освітніми потребами, інформація про освітні інклюзивні навчальні заклади, а також про фахівців, які можуть надавати спеціалізовані додаткові освітні послуги.
Сьогодні Марина Порошенко разом зі школярами Кропивницького, чиї батьки захищають територіальну цілісність на Сході України, вписали нові сторінки у загальнонаціональний проект «Книга Миру».
Кіровоградська область стала двадцять першим регіоном, діти якого долучилися до побажань про мир і спокій у нашій державі. Новий розділ у «Книгу Миру» вписали учні школи №16 Кропивницького. Саме у цьому навчальному закладі свого часу вчився захисник України Сергій Гришин, який загинув під час бойових дій у зоні АТО.
Марина Порошенко відзначила, що проект «Книга Миру» започаткований у 2014-му році, коли розпочалося військове вторгнення на територію нашої держави, і тисячі найкращих синів та доньок України встали на її захист. – Це справжні патріоти і захисники, які сьогодні оберігають мирне небо та спокій на нашій землі, – зазначила дружина Президента України.
На згадку про сьогоднішню зустріч школярі вручили Першій леді виготовлені власноруч подарунки.
Також у навчальному закладі дружині Президента України презентували міський проект «Майбутній захисник Вітчизни», який реалізується у рамках військово-патріотичного виховання. Учитель Сергій Савенко, який викладає «Захист Вітчизни», не лише теоретично, а й на практиці навчає дітей надавати першу долікарську допомогу, користуватися зброєю. За сприяння управління освіти міської ради міста було придбано мультимедійний комплекс та перший в Україні інтерактивний лазерний тир.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *